TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmányának 1911 november 29-én Fejérpataky László elnök elnöklete alatt tartott ülésén jelen voltak Barabás Samu, Dőry Ferencz, Horváth Sándor, Komáromy András, Makay Dezső, Soós Elemér, id. Szinnyei József ig. választmányi tagok, Áldásy Antal titkár és Szabó László jegyző.
Elnök az ülést megnyitva, a titkár felolvassa Szily Jenő értekezését a Kisbottyáni és Geresgáli Batthyány családról és Kállay Ubul értekezését az Actum és Datum az Árpád-kori oklevelekben, melyek a Turulban fognak megjelenni.
Uj tagokul ajánltatnak: alapitó tagul 200 koronával Isoz Kálmán m. n. múz. titkár, pártoló tagul a gróf Zichy nemzetség zsélyi levéltára aj. gróf Zichy Nándor évdijas tagul 1910-re visszamenőleg Horváth károly min. tanácsos, Budapest, aj. a titkár, továbbá Jeszenszky Andor belügyministeri fogalmazó, Budapest, 190aj. Dőry Ferencz, Fabricius Endre földbirtokos, Budapest, aj. a titkár, Tóth László, Nyitra, aj. a titkár, Baranyay Béla vármegyei levéltárnok, Kaposvár, aj. Sárközy Imre, Beyeczky László kir. törvényszéki biró, Máramarosaziget, aj. Petrovay György, dr. Dénes Miklós orsz. levéltári tiszt, aj. a jegyző.
Titkár jelenti, hogy az esztergomi székesegyházi fökáptalan Pór Antal elhunyta alkalmából az elnökség részéről kifejezett részvétért köszönetet mondott. Jelenti továbbá, hogy az elnökség a Pór Antal feletti emlékbeszéd megtartására Ortvay Tivadar ig. vál. tagot kérte fel, a ki az emlékbeszéd megtartására készséggel vállalkozott.
A svájczi heraldikai és genealogiai társaság, valamint a Közlemények Dunántul történetéből szerkesztősége, a csereviszony meginditását kérik. Az igazgató-választmány a svájczi társasággal a csereviszony meginditását elhatározta, ellenben a Közlemények szerkesztőségének ily irányu kérelmét nem találja teljesithetőnek.
Titkár jelenti, hogy az igazgató-választmányban megüresedett helyekre ajánlat nem érkezett be, a mi tudomásul szolgál.
A pénztár bevétele a mai napig 4231 kor. 37 fillér; a kiadás 3460 kor. 60 fillér volt, az egyenleg tehát 770 kor. 77 fillér. Ezzel kapcsolatban titkár javasolja, hogy a folyó évi számadások átvizsgálására Soós Elemér ig. vál. tag elnöklete alatt Dőry Ferencz és Tóth-Szabó Pál ig. vál. tagok kéressenek fel, a mihez az ig.-választmány hozzájárul.
A folyó évi nagygyülés napját az ig.-választmány deczember 28-ra tüzi ki, a következő tárgysorozattal: 1. Elnöki megnyitó Fejérpataky László elnöktől. 2. A XVIII.. századi nemesi vizsgálatok. Dr. Dőry Ferencz ig. vál. tagtól. 3. Egy másodelnök választása. 4. Titkári jelentés. 5. Pénztárnoki jelentés. 6. Esetleges inditványok.
A napirend következő pontja a pénztárnokválasztás lévén, elnök felhivja a jelenlevőket szavazataik leadására. Beadatott összesen tiz szavazat, melyek mind Sohár László évd. tagra estek, minélfogva elnök Sohár Lászlót a társaság megválasztott pénztárnokául jelenti ki.
Több tárgy nem lévén, elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére Soós Elemér és Dőry Ferencz ig. vál. tagokat kéri fel s az ülést bezárja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem