TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya f. évi november hó 25-én Fejérpataky László másodelnök elnöklete alatt tartott ülésén jelen voltak: Békefi Remig, Borovszky Samu, Csánki Dezső, Dőry Ferencz, Emich Gusztáv, Horváth Sándor, Komáromy András, Makay Dezső, Nagy Géza, Ortvay Tivadar, Pettkó Béla, Reiszig Ede, Soós Elemér, id. Szinnyei József ig. vál. tagok és Ádásy Antal titkár.
Elnök az ülést megnyitva, Nagy Géza ig. vál. tag felolvasta «A magyar nemzetségekről» szóló tanulmányát, mely a Turulban fog megjelenni.
A folyó ügyek élén, titkár jelentette, hogy Thaly László orsz. képviselő a társaság által Thaly Kálmán halála alkalmából hozzá intézett részvétiratért köszönetet mondott. Jelentette továbbá, hogy az Erdélyi Muzeum Egyesület fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyre a társaságot is meghiván, az elnökség üdvözlő táviratot küldött. Végül bejelentette, hogy a Muzeumi és Könyvtári Értesitő szerkesitősége a társasággal csereviszonyba lépett.
Titkár továbbá jelentette, hogy a Turul szines mellékleteiből ismét összegyült már 25 czimerkép, úgy, hogy a Magyar Czimeres Emlékek III. kötete az 1910. év folyamán kiadható volna. Az igazgatóválasztmány, tekintettel arra, hogy a társaság pénzügyi helyzete nem olyan, hogy e kötetet a saját erejére támaszkodva, adhatná ki, elhatározta, hogy a kötet kiadása végett a M. Tud. Akadémia történelmi bizottságához fordul segélyért.
Uj tagokul jelentkeztek és pedig alapitó tagul 200 koronával Ghyczy Pál, eddig évdijas tag, pártoló tagul Báji Patay György joghallgató, Pozsony, aj. Pettkó Béla, évdijas tagokul Szajoli Fejér Aladár Budapest, aj. Losonezy István; Görgey Albert földbirtokos, Toporcz, aj. a titkár, dr. Papszász Tamás, jogakad. tanár Marmarossziget, aj. Pettkó Béla és Nemes Stockhammern Károly, val. követségi tanácsos Berlin, aj. a titkár.
Az igazgató-választmányban megüresedett egy tagsági helyre az alapszabályokban kimondott határidőn belül egy ajánlat érkezett be, a mely az ülésben felbontatott. Igazg. választmányi tagul id. Szinnyey József és Kollányi Ferencz ig. vál. tagok ifj. gróf 186Zichy Nándort ajánlották, ki a megejtett szavazás eredményekép egyhangulag ig. vál. taggá megválasztatott.
Titkár bemutatta a folyó évi nagygyülés tárgysorozatát, mely a következő: 1. Elnöki megnyitó, Fejérpataky László másodelnöktől. 2. Emlékbeszéd Schönherr Gyula felett, Áldásy Antaltól. 3. Titkári jelentés. 4. Pénztárnoki jelentés. 5. Esetleges inditványok.
A napirend következő pontjánál, a pénztárnoki jelentésnél, titkár bejelentette, hogy a pénztárnoknak még mindig tartó betegsége folytán, a pénztárnoki jelentés az ülésre elkészithető nem volt. Jelentette továbbá, hogy a mult ig. vál. ülés határozata értelmében a pénztárnoki teendőket ideiglenesen ő látta el.
A folyó évi számadások átvizsgálására az ig. vál. Soós Elemér elnöklete alatt Kollányi Ferencz és dr. Dőry Ferencz ig. vál. tagokat kérte fel.
Pettkó Béla és Reiszig Ede ig. vál. tagok, mint a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv szerkesztői, beadványt intéztek az ig. választmányhoz, melyben azt kérik, hogy a társaság a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv II. sor II. kötetére előfizetési felhivásokat bocsásson ki, rövid határidő kitüzése mellett, a jövő évi költségvetésbe a költségek fedezésére 100 koronát állitson be és mondja ki, hogy ha az előfizetési pénzek a II. kötet nyomdai költségeinek fedezésére elegendők volnának, a II. kötet sajtó alá adását is határozza el. Hivatkoznak beadványukban arra, hogy a nemes családok I. kötetének nyomdatartozását tekintélyes részben letörlesztették és hivatkoznak arra, hogy a társaság a velök kötött egyezség alapján a begyülő előfizetési pénzek felett szabadon rendelkezik, ők pedig a tiszteletdijat nem készpénzben, hanem megfelelő példányban kapják és igy a társaságot a nyomdaköltségeken kivül más kiadás nem terheli. A mennyiben pedig ez az előterjesztésük el nem fogadtatnék, a II. kötet szerkesztősége alóli fölmentésüket kérik.
Miután a titkár még felolvasta a szerkesztőkkel a nemes családok I. kötetére 1907. julius 19-én kötött egyezséget, az ig. választmány beható eszmecsere után, melyben Fejérpataky László másodelnök, Emich Gusztáv, Dőry Ferencz és a titkár vettek részt, kimondotta, hogy a nemes családok II. kötetére, rövid határidő kitüzése mellett, előfizetési felhivást bocsát ki, e czélra az 1910. évi költségvetésbe 100 koronát állit be, az előzetes költségek fedezésére és ha a begyült pénz a nyomdaköltségek fedezésére elegendőnek mutatkoznék, a II. kötetnek sajtó alá adásáról egy esetleg tartandó rendkivüli ig. választmányi ülésen fog határozni.
Elnök ezután a jegyzőkönyv hitelesitésére Nagy Géza és Dőry Ferencz ig. vál. tagokat kérve fel, az ülést bezárta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem