V. Járyak.

Teljes szövegű keresés

V. Járyak.
Sörös P. a bakonybéli apátságról irt művében közöl egy 1358 január 19-én keltezett oklevelet, mely szerint az akkori bakonybéli apát Péter 1357-ben panaszt emel az Ugodyak ellen, hogy Harasztit (Veszprém m.), mely Szücs és Koppány között fekszik, elfoglaltak, minek következtében Lajos király elrendeli a vizsgálatot és 1358 január 17-én Mihály nagyravardi plébános «Laurentió filio Baronch, Dyonisio et Johanns filiis Dees et aliis nobilibus de Jary, posteritatibus et successoribus condam Julad bani» kihallgatja, mivel ezen birtok néhai Julad báné volt,* Haraszthyt pedig Szent László adományozta a béli apátságnak.* Ezek szerint Julad bánnak 1077–1095 között kellett élni.
A bakonybéli apátság tört. I. 335. lap.
U. o. 335–337. l.
1436-ban Jaáry Barocz Miklós és fiai Balázs és Mihály mint péczi birtokosok szerepelnek.* Wertner ur figyelmébe ajánlom ez adatokat, mert nem lehetetlen, hogy valamelyik nemzetség tagjával van dolgunk.
U. o. 496. l.
DARÓCZY ZOLTÁN.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem