TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

140TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya október hó 14-én tartotta a nyári szünet után első ülését, melyen Fejérpataky László másodelnök elnöklete alatt jelen voltak: Barabás Samu, zd. Bánó József, Emich Gusztáv, Horváth Sándor, Kollányi Ferencz, Komáromy András, Makay Dezső, Ortvay Tivadar, Pettkó Béla, Reiszig Ede, id. Szinnyei József, Tóth-Szabó Pál, Zsilinszky Mihály ig.-vál. tagok, Áddásy Antal titkár és Szabó László jegyző.
Elnök az ülést megnyitva, napirend előtt meleg szavakkal emlékezett meg arról a sulyos veszteségről, mely a társaságot Thaly Kálmán ig.-vál. tag elhunytával érte, ki évtizedek óta helyet foglalt az ig.-választmányban, a társaságot a maga elé tüzött czélok elérésében buzgón támogatta, és szakszerü dolgozatainak hosszu sorozatával gyarapitotta a társaság folyóiratát és a heraldikai és genealogiai irodalmat. Jelentette, hogy az elnökség a gyászhir vétele után táviratilag fejezte ki a társaság részvétét az elhunyt testvéröcscse előtt, intézkedet, hogy az elhúnyt ravatalára diszes koszoru helyeztessék, a temetésen pedig a társaság több tagjával együtt személyesen képviselte a társaságot. A igazgató-választmány mély megilletődéssel fogadta a hirt Thaly Kálmán elhunytáról, az elnöki előterjesztéseket tudomásul vette, a veszteség feletti gyászának és részvétének az ülés jegyzőkönyvében kifejezést adott, elhatározta, hogy az ülésből kifolyólag az elhunyt öcscséhez részvétiratot intéz és kimondotta, hogy az elhunyt emlékének emlékbeszéd megtartásával áldoz, melynek elmondására Ortvay Tivadar ig.-vál. tagot kérte fel.
Ezután Holub József évd. tag olvasta fel értekezését a Kisasszonyfalvi Istvánffy család őseiről, mely a Turulban fog megjelenni.
A nagy tetszéssel fogadott felolvasás után titkár bemutatta a Farnasi családnak 1417. évi, a Gathali családnak 1431. évi, a Hegyi családnak 1508. és a Vásárhelyi családnak 1526-iki czimeresleveleit.
Uj tagokul jelentkeztek, alapitó tagul 400 korona alapitványnyal a gróf Károlyi nemzetség levéltára, Budapest, évdijas tagokul 1909-től Bogyay Jenő árvaszéki ülnök Kaposvár, aj. Sárközy Imre, Győrössi Csepreghy Jenő huszárfőhadnagy Budapest, aj. a titkár, dr. Ferenczy Tibor törvényszéki jegyző Arad, aj. Hertelendy László, dr. Hódossy Sándor ügyvéd Budapest, aj. Pettkó Béla, dr. Molnár Árpád kir. járásbiró Nagykikinda aj. Horváth Sándor, Iglói Szontágh Hugó kir. itélőtáblai biró Nagykikinda, aj. Horváth Sándor, 1910-től kezdve a Komárom vármegyei könyvtár aj. a titkár, a kik a társaság tagjaiul megválasztattak.
Ezután titkár jelentette, hogy az igazgató-választmányban egy tagsági hely van üresedésben, melyre az alapszabályok rendelkezései szerint az ajánlások irásban, a nagygyülést megelőző ig.-választmányi ülést megelőző napig, jelen esetben nov. 24-ig adandók be a titkári hivatalba. Felhivja az ig.-vál. tagok figyelmét arra, hogy ugyanigy történik az ajánlás a levelező tagsági helyekre is.
A folyó évi nagygyülés idejét az ig.-választmány a folyó évi deczember hó 1–15-ig terjedő időre egy az elnökség által később meghatározandó napra tüzi ki, a részletes napirend a novemberi ig.-választmányi ülésen fog bemutattatni.
A Beszterczebányai Történeti és Régészeti Társulat az ottani múzeum megnyitása alkalmából tartandó diszközgyűlésre a társaságot is meghiván, az ig.-választmány üdvözlő sürgöny elküldését rendelte el.
A szokott pénztárnoki jelentés a pénztárnok betegsége miatt nem volt előterjeszthető. Másodelnök ezzel kapcsolatban bejelentette az ig.-választmánynak, hogy a pénztárnok betegsége idejére a pénztárnoki teendőket ideiglenesen a titkár fogja ellátni.
Több tárgy nem lévén, elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére id. Szinnyei József és Horváth Sándor ig.-vál. tagokat kérve fel, az ülést bezárta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem