TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya f. évi május hó 27-én Fejérpataky László másodelnök elnöklete alatt tartott ülésén jelen voltak: Barabás Samu, Békefi Remig, id. Dániel Gábor, Dőry Ferencz, Makay Dezső, Ortvay Tivadar, Reiszig Ede, id. Szinnyei József ig. vál. tagok, Tóth Árpád pénztárnok, Áldásy Antal titkári teendőkkel megbizott jegyző és Szabó László jegyzői teendőkkel ideiglenesen megbizott évdijas tag.
Elnök az ülést megnyitva Aldásy Antal felolvasta «Egy ismeretlen magyar női rendjelrőlr»czimü értekezését, mely a Turulban fog megjelenni.
Ezután elnök a folyó ügyek előtt szomorodott szivvel jelentette be dr. Schönherr Gyula társ. titkárnak f. évi márczius hó 24-én Nagybányán bekövetkezett elhunytát és kegyeletes szavakkal emlékezett meg az elhunyt érdemeiről, ki 1886 óta mint jegyző, 1899 óta mint titkár és a «Turul» szerkesztője szolgálta a Társaság érdekeit. Jelentette, hogy az elnökség a gyászhir vétele után táviratilag fejezte ki részvétét az elhunyt édes anyjának és családjának, a ravatalra diszes koszorut helyezett, külön gyászjelentést adott ki, mely a tagoknak megküldetett. Jelentette továbbá, hogy a temetésen személyesen megjelenvén, ott az elhunytat a társaság nevében is elbucsuztatta. Jelentette továbbá, hogy a haláleset alkalmából a szegedi Somogyi-könyvtár és a nagyszebeni városi levéltár a társasághoz intézett átiratukban részvétüket fejezték ki, melyet az elnökség az illető intézeteknek megköszönt.
Az igazgató-választmány mély megilletődéssel fogadta nagyérdemü titkárának elhunytát és efeletti őszinte mély részvétének az ülés jegyzőkönyvében is kifejezést adott, az elnöki bejelentésben foglalt intézkedéseket tudomásul vette és elhatározta, hogy az elhunyt érdemeit egy a társaság valamelyik ülésén tartandó emlékbeszéddel fogja megörökiteni.
Ezután elnök jelentette, hogy a mult választmányi ülésen nyert felhatalmazás alapján a jegyzői teendők ideiglenes ellátásával addig is, mig a titkári, esetleg jegyzői állásra nézve az ig. vál. véglegesen nem intézkedik, Bártfai Szabó László évdijas tagot bizta meg.
Uj tagokul jelentkeztek, évdijas tagokul 1908-tól kezdve: Bessenyey Ferenczné, Budapest, aj. Soós Elemér; Bessenyey Ferencz tábornok, Budapest, aj. a jegyző; dr. Czobor Alfréd vármegyei levéltárnok, Kassa, aj. Szabó László; dr. Halász Bálint árvaszéki ülnök, Budapest, aj. a jegyző; Hevesvármegye közönsége, aj. a jegyző; Jakubovich Emil m. n. múzeumi gyakornok, Budapest, aj. Szabó László; Sörös Pongrácz főisk. tanár, Győrszentmárton, aj. a jegyző; Szőke Endre honvédszázados, Kiskunfélegyháza, aj. Tóth Árpád; Szőllősy Kálmán mérnök, Nagybecskerek, aj. 90Szabó László; báró Waldbott-Bassenheim Frigyes cs. és k. kamarás, Tolcsva, aj. ifj. Reiszig Ede.
Ezután a jegyző előadta, hogy Horváth Sándor orsz. levéltári fogalmazó, évdijas tag azzal a kéréssel fordult a társasághoz, hogy a vármegyei levéltárakban őrzött, az orsz. levéltár által felülvizsgált czimeres nemeslevelek lajstromát a Turul melléklete gyanánt bocsássa közre. Bemutatja a jegyzék első részének kéziratát, mely nyomtatásban mintegy 1 1/4 ivet tesz ki. Jelenti, hogy a társaság költségvetésében e rendkivüli kiadvány czéljaira fedezet előirányozva nincsen, a költségek a Franklin Társulattól nyert költségvetési tervezet szerint ivenként 126 koronát tennének ki, mihez még az irói tiszteletdij is járulna. Jelenti továbbá, hogy a szerzőtől nyert informácziók alapján a jegyzék folytatása csak mintegy 1 1/2–2 év mulva volna várható.
Az igazgató-választmány beható eszmecsere után úgy határozott, hogy jóllehet a jegyzék értékét kellőképen méltányolja és annak közrebocsátását szükségesnek tartja, mégis tekintettel a társaság pénzügyi helyzetére és arra, hogy a jegyzék folytatása belátható időn belül nem várható, annak közrebocsátására nem vállalkozik.
Ezután Tóth Árpád társ. pénztárnok terjesztette elő a pénztár állapotáról szóló jelentést, mely szerint az ülés napjáig bevétel volt 3417 kor. 71 fillér, a kiadás 2745 kor. 78 fillér, egyenleg 671 kor. 93 fillér. Vagyonállás összes vagyonban 35,471 kor. 93 fillér, teher 3458 kor., tiszta vagyon 32013 kor. 93 fillér.
Több tárgy nem lévén, elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére Makay Dezső és Dőry Ferencz ig. vál. tagokat kérte fel és az ülést bezárta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem