2. Erzsébet, N.-Lajos király özvegyének pecsétje. 1386.

Teljes szövegű keresés

2. Erzsébet, N.-Lajos király özvegyének pecsétje. 1386.
Körirat:
A köriratból elmaradt a regina szó. Meglehet, hogy a körirat szövege egy másak typariumon folytatódott, melyet akkor használtak ha a királynő kettős pecsétet illesztett valamely oklevelére, mikor aztán az a második typarium a pecsét hátsó lapját nyomta ki.
57Átmérő: 83 mm.
Eredetije: Nagy Lajos király özvegyének 1386 máj. 2. kelt oklevelén függ a bécsi cs. és kir. titk. levéltárban. (Rep. XII.)
Alak: Liliomos háttérben trónon ül, háromszirmu koronával a fején, aranyalmát tartva a királyné. Jobbról: magyar czimer (jobbról pólyák, balról a liliomok), balról balra fordult, lándzsáját előre szegző vitéz.
Ismeretes, hogy Nagy Lajos királyunk felesége Erzsébet, Kotromanovics István bánnak volt a leánya. Tekintve, hogy ez a királynő balján látható lovas vitézt magában foglaló pajzs – noha balra s nem jobbra fordult helyzetben – összevág Kotroman István bán lovaspecsétjével s – Crzyžanowski krakói egyetemi tanár (a tört. segédtudományok tanárának) tanusága szerint – nem lengyel czimert példáz, s igy nem lehet Nagy Lajos király anyjáé, a lengyel Erzsébeté: azt kell vélnünk, hogy itt a magyar és bosnyák czimer kombináczióját láthatjuk egy magyar kir. pecséten.
Némileg gondolkodóba ejt mégis az a kö'rülmény, hogy Vitold litván nagyfejedelem pecsétjén balról fent egy jobbra vágtató lovast látunk. (M. Nemzet Tört. III. 501. l.) Végleges itéletet e részben mér nem mondhatunk.
3. Osztojics (Ostojić) István király pecsétje. 1399.
Balszéli körirat; ....
= Ostojića Ostojić (bosnyák király pecsétje).
Átmérő: 28 mm.
Eredetije egy 1399. jul. 5. kelt oklevélen.
Alak: jobbról balra menetelő lovon ülő lobogós kopját előreszegező vértezett alak. Belföldi durva munka.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem