TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

90TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya 1906 április 24-ikén tartotta ez évi második ülését, melyen dr. Fejérpataky László másodelnök elnöklete alatt Barabás Samu, id. Daniel Gábor, Dőry Ferencz, Makay Dezső, Nagy Géza, Zsilinszky Mihály, ig. vál. tagok, dr. Schönherr Gyula titkár, dr. Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Az elnök az ülést megnyitván, Nagy Géza ig. vál. tag felolvasta «Szent István király családi összeköttetése» czimü dolgozatát. A dolgozat a Turul jelen füzetében lát napvilágot.
A társaság tagjai sorába való felvételre a következők jelentkeztek: pártoló tagul Karácsonyi János nagyváradi kanonok, eddig a társaság évdijas tagja, és Pálffy Imre huszárszázados Budapestről, aj. Mocsáry István; évdijas tagokul: Boronkay Jenő Köbölkutról, Forgon Mihály Budapestről, Fuhrmann Andor Csaczáról, Horthy István Bécsből, Kolosy Béla Debreczenből, dr. Mérey Béla Trencsénből, Péchy György Bécsből, dr. Puky Gyula Budapestről, dr. Vincze Aurél Csaczáról (valamennyit aj. Kolosy István párt. tag), továbbá a győri városi közkönyvtár (aj. a titkár), Nedeczky Tibor Budapestről (aj. Monory István évd. tag), Széky Péter földbirtokos Tiszaigarról (aj. Nagy Gyula ig. vál. tag). Az igazgató-választmány a jelentkezőket a társaság tagjaivá választotta és Kolosy István párt. tagnak az igazgató-választmány a tagok gyüjtése körül kifejtett buzgalmáért elismerését és köszönetét fejezte ki.
Ezután a titkár Csoma József ig. vál. tag levelét mutatta be, melyben a másodelnöki állásról való lemondását az igazgató-választmány kérésére visszavonta s az állást köszönettel elfogadta, mely kijelentését a választmány örvendetes tudomásul véve, Csoma Józsefet másodelnöki székében melegen üdvözölte.
Az osztrák-magyar bank budapesti főintézete 1906 január 16-án levelet intézett a társaság elnökségéhez, melyben a társulat részéről nála letétbe elhelyezett értékek további kezelése feltételeinek közlése mellett a társaság képviselete megbizatásának igazolásául hatósági megerősitést és hitelesitést kért beterjeszteni. Az elnökség dr. Áldásy Antal társ. jegyzőt bizta meg az ezen ügyben szükséges tárgyalások vezetésével, ki e tárgyalások folyamán arról győződött meg, hogy a bank a kereseti jelleggel nem biró társaságok letéteinek kezelését lehetőleg elháritani igyekszik magától. Miután ezzel szemben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank 1000 korona után fizetendő 50 fillér kezelési dij ellenében minden egyéb feltételek nélkül késznek nyilatkozott a társaság vagyonának letétképen való kezelésére, az igazgató-választmány elhatározta, hogy a társaság vagyonát az osztrák-magyar bank budapesti főintézetének kezelése alól kiveszi és a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankban helyezi el s a megfelelő intézkedések megtételére az elnökséget felhatalmazza.
Ezután a titkár tett jelentést a Franklin-Társulattal az előző igazgató-választmányi ülés határozata alapján a régi nyomdai árak meghagyása érdekében folytatott tárgyalások eredménye felől, mely szerint a nevezett társulat a Turul nyomdai költségeinél fennálló hátralék kifizetése esetén hajlandónak nyilatkozott arra, hogy a nyomdai árakat 1907. év végéig eddigi összegükben számitja, kifejezte azonban abbeli óhajtását, hogy a társaság a szines czimermellékleteket az ő műintézetében készittesse. Az igazgató-választmány a Franklin-Társulat nyilatkozatát tudomásul vette és az elnökséget felhatalmazta, hogy az előző ülésben nyert megbizás alapján a társaság alapitványi jelleggel nem biró tőkéjére felveendő lombard kölcsön utján gondoskodjék a nyomdai tartozás kifizetéséről. A szines czimerképek megrendelése ügyében pedig az előállitás feltételei felett meginditandó tárgyalások eredményétől tette függővé elhatározását.
A pénztárnoknak a társaság pénztára állásáról tett jelentése szerint az ülés napjáig bevétel volt 1990 K 18 fillér, kiadás 1288 K 99 fillér. Egyenleg 701 K 19 fillér, a Nemzetségi Zsebkönyv alapjánál bevétel volt 64 K 28 fillér, kiadás 10 K 85 fillér, egyenleg 53 K 43 fillér, a társaság vagyonállása tényleges vagyonban 31454 K 62 fillér, követelésben 4020 K, ezzel szemben tartozás 2702 K 25 fillér és igy tiszta vagyon a követelések nélkül 28752 K 37 fillér.
Inditványok nem tétetvén az elnök a jegyzőkönyv hitelesitésére id. Daniel Gábor és Nagy Géza ig. vál. tagokat kérte fel.
Ezután az igazgató-választmány zárt ülést tartott, a melyben a pénztárnok előterjesztése alapján azoknak a hátralékos tagoknak jegyzékét, a kik a legutolsó igazgató-választmányi határozat alapján tartozásuk letörlesztésére még egyszer félszólittatván, a felszólitásra nem válaszoltak, vagy a kiktől a felhivás kézbesithetetlenül visszaérkezett, tárgyalás alá véve, az abban felsoroltak közül 1 pártoló és 6 évdijas tagot mint fizetésképteleneket, a társaság tagjai sorából törölt, a többi 3 pártoló és 10 évdijas tagra vonatkozólag pedig utasitotta az elnökséget, hogy részben közvetlenül, részben ajánlóik utján tegyen még egy kisérletet tartozásuk behajtására.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem