Helyreigazitás.

Teljes szövegű keresés

Helyreigazitás.
Horváth Sándor úr a következők közlésére kért fel bennünket:
1. A Turul mult évi IV. füzetében «A hajdúk közös czimeres nemeslevele» czimü czikkéhez 2. jel alatt fűzött jegyzet nem tőle származik. Készséggel konstatáljuk, hogy azt a szerkesztőség tette a czikkhez; ennek jelzése még a javitott iveken is rajta volt, csak véletlen folytán, a szedésnél esett ki.
2. Dr. Szendrei Jánosnak folyóiratunk 1905. évi IV. számában «A Muronyi Weér czimer» czimen közölt megjegyzései azon pontjára, amelyben a közlő megrója, hogy Horváth úr a fontos heraldikai emlék irodalmára nem utalt, a következőket kivánja megállapitani:
«Amikor a Weér-armális ismertetését beküldöttem (1905. ápr. 17-ikén), Szendrei János munkája még nem jelent volt meg; megjelenése első napjaiban (1905. jún, 1-én) megvásárolván, még tán az nap, vagy legalább is igen rövid időközben küldöttem Varjú Elemér úrnak egy, czikkem ebbeli hiányát pótlandó levelet, amelyben a többi között az általam előzetesen kifelejtett Csoma-féle közlést is megemlitettem; kiemeltem azonkivül azt, hogy én a Weér-czimerrel csakis heraldikai szempontból óhajtok foglalkozni, mert Varjú úrtól értesültem arról, hogy viselettörténeti szempontból Szendrei János fogja méltatni.»
Amidőn Horváth úr ezen kivánságának megfelelünk, sajnálattal kell konstatálnunk, hogy levelét nem kaptuk meg s így az abban foglalt pótlást nem tehettük bele czikkébe. Nagy hiba volt, hogy a jelzett pótlás kimaradása miatt Horváth úr rögtön a czikkét közlő II. füzet megjelenése után nem emelt szót; az esetben módunkban lett volna a hibánkon kivül történt mulasztást a III. füzetben pótolni. Az igazság érdekében meg kell még jegyeznünk, hogy dr. Szendrei János itt emlitett munkája 1905 április hó első felében látott napvilágot, s arra, a mult év május havában mint előbb megjelent munkára hivtuk volt fel Horváth úr figyelmét.
Szerk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem