A Muronyi Weér czimer.

Teljes szövegű keresés

A Muronyi Weér czimer.
A Turul mult számában Horváth Sándor leirja, a füzetben szinnyomatban is közölt Weér czimert.* Ehez bátorkodom hozzászólani.
Turul 1905. évf. 84. 1.
Szinte feleslegesnek látszik annak hangsulyozása, hogy ily fontos heraldikai emlék tárgyalásánál az ismertetőnek utalnia kell az emlék irodalmára is. Ez esetben tehát föl kellett volna emliteni, hogy ezt a czimert már kiadta Csoma József* s hogy szinnyomatban először a «Magyar viselet történeti fejlődése» czimü munkámban jelent meg.*
Csoma József. Magyar nemzetségi czimerek. Budapest, 1904. 145. 1.
Szerző: A magyar viselet történeti fejlődése. Budapest, 1905. 50. lap. III. Tábla.
Magának a czimernek a leirását is több tekintetben hibásnak tartom.
1. Nem lehet azt irni, hogy a «kerek aljú arany pajzs felső pereme a két sarkon kakassarkantyu alakban hajlik lefele;» hanem a kerek aljú arany tárcsa pajzs két csücske erősen hornyolt, vagy behajló.
2. Az alak bal lábfejét eltakaró stilizált fehér rózsát tartalmazó kis vörös tárcsa pajzsról legalább annyit kell mondania a heraldikusnak, hogy az a Weérek ősi nemzetségi czimerét tartalmazza s hogy ennek pajzsa szolgált mintául a későbbi czimer pajzsához.
3. Nem lehet azt mondani, hogy a pajzsra helyezett sisak tetejéről jobbra-balra arany-ezüst «levéldisz lobog»; – hanem «az arany sisaktakaró bélése ezüst», vagy «a sisaktakaró foszladéka mindkét oldalt arany és ezüst».
A középkori sisak körül az élő heraldika korában nem loboghat levéldisz. Ismeretes, hogy a sisakra selyem béllésü szövet volt vetve, melynek eredete még a keresztes hadak idejére vezethető vissza – midőn a hőség ellen a keleten, az áthevülő fémsisakot reá vetett szövettel, gyakran a levetett finom szövetü fegyverkabáttal védelmezték a nap izzó heve ellen. Épen oly módon, mint az arabs lovasok, vagy az indiai angol katonák fehér kendővel letakart turbánjai és parafa sisakjait.
A pajzsban álló czimeralak leirása nem kevésbbé helytelen.
1. A pánczélos alak nem szemközt áll, hanem határozottan jobbra fordul, miközben jobb lábával előre kilép.
2. A sisaknak nincs külön nyakvédője, az vassüveg vagy salade feltolt ellenzővel.
3. Téved a leiró, midőn azt mondja, hogy «a vitéz a pánczél alatt egészben feketével diszitett vörös ruhát visel».
A vitéz a pánczél alatt vörös ruhába van öltözve, melyre a vértezet keskeny fekete szijakkal, vagy fekete bársony szalagokkal van fölcsatolva. Ez utóbbiakat nézte a leiró a ruha diszítéseinek.
4. Azt sem lehet irni, hogy «maga a pánczél (a vitéznek) lábaszára feléig ér le», – hanem «rákfarkas csipővértet visel».
5. Azt sem lehet irni, hogy a vitéz «könyökben hajlott jobbjában hosszú, egyenes – kardot tart» – hanem a kardot «mezitelen kezében vágásra emeli».
Ezeken kivül a leiró a czimeralak leirásánál több lényeges szempontot mellőz – a melyekre nézve fentebb idézett munkámra utalok.
Dr. SZENDREI JÁNOS.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem