TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

89TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgató-választmánya 1905 április 27-ikén tartotta ez évi második ülését, melyen Barabás Samu, Békefi Remig, id. Daniel Gábor, Csánki Dezső, Makay Dezső, Nagy Gyula, Pettkó Béla, ifj. Reiszig Ede ig. vál. tagok, dr. Schönherr Gyula titkár, dr. Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
A társaság elnökének és másodelnökének távollétében az elnöki széket id. Daniel Gábor foglalta el.
Elnök az ülést megnyitván, dr. Áldásy Antal jegyző felolvassa Kiss István r. tagnak Radvánszky László családtörténeti munkájáról szóló dolgozatát, mely a Turul jelen számában lát napvilágot.
A folyó ügyek élén a társaság tagjaivá megválasztattak: pártoló tagul Kürthy Lajos, Zólyom vármegye főispánja, Beszterczebánya, (ajánlja báró Radvánszky Béla). Évdíjas tagokul: Kisvárdai Csizmadia János, m. kir. sóellenőr, Késmárk (aj. Doby Antal.) Orosz Ernő vármegyei levéltárnok, Eger, (aj. a titkár.) Turchányi Ödön, Nagysurány, (aj. ifj. Reiszig Ede.)
Ezután a titkár bemutatta a Franklin-Társulattal a Magyar Nemzetiségi Zsebkönyv bizományba vétele tárgyában létrejött és márczius 16-ikán életbelépett megállapodás szövegét, mely következőkép hangzik:
1. A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság a kiadásában megjelenő «Magyar Nemzetségi Zsebkönyv második sorozata, Magyar nemes családok I. kötet» czimü kiadvány 1000 (egyezer) példányát a Franklin-Társulat irodalmi és könyvnyomda czégnek évi elszámolás kötelezettsége mellett bizományba adja.
2. A munka egy példányának bolti ára 12 (tizenkettő) koronában állapittatik meg, és ebből az árból a Franklin-Társulatot 40 (negyven) % illeti meg, tehát a társaság pénztárába a Franklin-Társulat részéről minden eladott példány után 7 kor. 20 f. (hét korona husz fillér) szolgáltatandó be.
3. E 40 (negyven) % összegből a Franklin-Társulat fedezi a könyvárusok jutalékát és a kezelési és terjesztési költségeket.
4. A Franklin-Társulat tartozik a kiadásában megjelenő lapokban a könyvet hirdetni.
5. Kötelezi magát a Franklin-Társulat, hogy a könyvet nemcsak fővárosi, hanem a vidéki nagyobb könyvkereskedőknek terjesztés czéljából megküldi.
6. Az első elszámolás 1906 június 30-án történik, a következő elszámolások évente egyszer, mindig június hó 30-án történnek.
7. A kezelés közben esetleg megrongálódott példányok a végelszámoláskor el nem adott teljes példányoknak lesznek tekintendők s a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság által mint ilyenek fognak visszavétetni.
8. A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság fentartja magának a jogot mindazoknak, kik a jelen megállapodás keltéig a müvet nála közvetlen megrendelik, az előfizetők részére megállapitott 10 (tiz) korona árért közvetlenül eladni, ugyszintén fentartja magának a jogot a jövőre, saját régi, valamint ujonan belépő tagjai részére, a mennyiben a megrendelés a társaság titkári hivatalánál történik, a munkát ugyancsak 10 (tiz) korona árért áruba bocsátani. Minden egyéb, nem társulati tag részéről a titkári hivatalhoz érkező megrendelés a titkári hivatal által a Franklin-Társulathoz tétetik át.
E megállapodás alapján a Franklin-Társulatnak bizományba adatott 1000 példány; a többi 1000 példányból tagilletményül 193, előfizetőknek 360, tiszteletpéldányul 25 és kötelespéldányul 4 küldetvén szét, a társulat titkári hivatalában az ülés napján 418 példány állott rendelkezésre.
Jelentette továbbá, hogy a szerkesztői tiszteletdij kifizetése az igazgató-választmány felhatalmazása alapján a Pesti Magyar Kereskedelmi Banktól 4% kamattal felvett kölcsönből megtörtént, s maga a kölcsönösszeg az időközben beérkezett előfizetési dijakból visszafizettetett.
Mindkét jelentés tudomásul vétetett.
A pénztárnok jelentése szerint az ülés napjáig befolyt 1716 kor. 81 fill., kiadatott 1469 kor. 32 fill., maradvány 247 kor. 49 fill. A Nemzetségi Zsebkönyv II. része alapjánál befolyt a) előfizetésekből 4268 kor. 77 fill , b) a II. kötet czimerrajzaira 50 kor., kiadatott 3829 kor. 50 fill., maradvány 489 kor. 27 fill. Vagyonállás: A) Vagyon: 1. Alapitványi tőke a) értékpapirokban 21,800 kor., b) kötelezvényekben 4400 kor., c) kötelezvény nélküli alapitványokban 800 korona, össz. 27,000 kor, 2. Alapitványi jelleggel nem biró tőke értékpapirokban 3400 kor. 3. A Nemzetségi Zsebkönyv alapja 489 kor. 27 fill. 4. Pénztári készlet 247 kor. 49. fill. 5. Tagdijhátralékok 4350 kor. Összesen 35,486 kor. 76 fill.
B) Teher: 1. Nyomdai tartozás 3569 kor. 99 fill. 2. Szinnyomatokért tartozás 193 kor. Összesen 3762 kor. 99 fill. Tiszta vagyon: 31,723 kor. 77 fill.
A jegyzőkönyv hitelesitésére az elnök Makay Dezső és Pettkó Béla ig. vál. tagokat kérte fel, mire az ülés véget ért.
Az igazgató-választmány nyilvános ülését zárt ülés követte, melyen az igazgató-választmány a tagdijhátralékok ügyével foglalkozott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem