TÁRCZA.

Teljes szövegű keresés

40TÁRCZA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság igazgatóválasztmánya 1905 február 28-án tartotta meg ez évi első ülését melyen báró Radvánszky Béla társ. elnök elnöklete alatt id. Bánó József másodelnök, Barabás Samu, Boncz Ödön, Borovszky Samu, Csánki Dezső, id: Daniel Gábor, Illésy János, Karácsonyi János, Pettkó Béla, ifj. dr. Reiszig Ede, Soós Elemér, id. Szinnyei József; Tagányi Károly ig. vál. tagok, dr. Schönherr Gyula titkár, dr. Áldásy Antal jegyző és Tóth Árpád pénztárnok vettek részt.
Elnök az ülést megnyitván, napirend előtt megemlékezett a társulat másodelnökeinek egyikét, Fejérpataky Lászlót és dr. Schönherr Gyula titkárt ért családi gyász felől, a kik közül az előző hónap folyamán az előbbi nejét, az utóbbi édesatyját veszitette el.
Az elnök inditványára az igazgató-választmány a társaság e két vezető tagját ért veszteség felett őszinte részvétének adott kifejezést s erről részvétiratban leendő értesitésüket elrendelte.
Ezután dr. Áldásy Antal jegyző felolvasta dr. Wertner Mór ig. vál. tagnak «A genealogia közép- és ujkori fejlődése» czimü értekezését, mely a Turulban fog közzététetni.
Elnök ugyancsak napirend előtt bejelentvén, hogy Zsilinszky Mihály vallás- és közoktatásügyi államtitkár 10 éves államtitkári jubileuma alkalmával a valóságos belső titkos tanácsosi méltósággal tüntettetett ki, az igazgató-választmány régi érdemes és buzgó tagjának e legmagasabb helyről jövő kitüntetéséről örömmel vett tudomást s őt ez alkalommal átiratban rendelte üdvözölni.
A folyó ügyek élén évdijas tagokul felvétettek 1904-től: gróf Csáky Vidor, Szepes-Görgő (ajánlja a titkár), 1905-től: dr. Bán Ágoston ügyvéd, Budapest (ajánlja Éble Gábor), Berwalszky Kálmán, Igló (ajánlja a titkár), dr. Herczegh Mihály egyetemi tanár, Budapest (ajánlja a titkár), dr. Iványi Béla orsz. levéltári tisztviselő, Budapest (ajánlja Horváth Sándor), dr. Koós Jenő min. titkár, Budapest (ajánlja br. Győrffy Samu), Csicseri Orosz György cs. és kir. kamarás, Nyiregyháza (ajánlja Petrovay György), Relković Néda k. a. Budapest (ajánlja Fejérpataky László m.-elnök.)
Ezután az elnök jelentést tett az igazgató-választmánynak a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv második sorozata, a Nemes Családok I. kötetének megjelenéséről, bemutatva annak a sajtó alól kikerült első példányát és jelenti, hogy az ülés napjáig 332 előfizetési megrendelés érkezett be.
Dr. ifj. Reiszig Ede ig. választmányi tagnak a maga és szerkesztőtársa részéről az ig. választmányhoz intézett köszönő szavai után, melyekben a társaság részéről szerkesztői működésükben tapasztalt támogatásért köszönetet mond, az igazgató-választmány a kötet megjelenését örömmel vette tudomásul és az elnök inditványára a szerkesztőknek: Pettkó Béla és dr. ifj. Reiszig Ede ig. választmányi tagoknak az igazgató-választmány buzgó és eredményes fáradozásaikért jegyzőkönyvileg mondjon köszönetet. Egyben elhatározta, hogy a 2000 példányban kinyomott kötetnek a társulat igazgató-választmányi tagjait dijtalanul, a pártoló tagokat tagilletmény fejében megillető példányain felül annak készletét az évdijas tagok számára 10 koronáért, nem tagok számára 12 koronáért bocsátja forgalomba. Végül kimondta, hogy a második kötet kiadásának előmunkálatait már most megkezdeni óhajtja s azok folytatásával az első kötet szerkesztőit megbizza.
A titkár bemutatván a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv uj kötetének bizományba vétele tárgyában a Pfeiffer Ferdinánd könyvkereskedése, a Franklin-Társulat, az Eggenberger-féle könyvkereskedés, Ranschburg Gusztáv és Toldy Lajos könyvkereskedők részéről beérkezett ajánlatokat, melyekben a megnevezett czégek mindenike Toldy Lajos kivételével 40% engedményért hajlandó az egész készletet bizományba venni, az utóbbi pedig 50 példánynak 30%-ért való átvételére tesz ajánlatot, Boncz Ödön, id. Bánó József, Csánki Dezső és az elnök felszólalásai után az igazgató-választmány utasitotta az elnökséget, hogy még néhány, a terjesztésre alkalmas czéggel lépjen érintkezésbe, a legelőnyösebb ajánlattevővel belátása szerint egyezkedjék a bizomány-ügylet megkötése iránt, s annak eredményét hozza a legközelebbi igazgató-választmányi ülés tudomására.
A titkár jelentése alapján, mely szerint a Magyar Nemzetségi Zsebkönyv most megjelent kötetének tiszteletdija ivenként 80 koronában hozatott előirányzatba, az igazgató-választmány a szerkesztőknek járó tiszteletdijat a 41 1/2 iv után 3320 koronában állapitotta meg, s felhatalmazta az elnökséget, hogy az annak az előfizetési dijakból befolyó összegen felüli részét előlegképen a társaság alapitványi jelleggel nem biró, 3400 koronát kitevő tőkéjéből fedezhesse s e végből az osztrák-magyar banknál letétbe helyezett értékpapirokra 3000 korona erejéig 4%-os kölcsönt vegyen fel, mely összeg kamataival együtt az ezután befolyó előfizetési dijakból lesz visszatéritendő.
A pénztárnok kimutatása a társaság 1904. évi zárószámadásairól, a költségelőirányzat és a tényleges eredmény összehasonlitásával a következőkben terjesztetett elő:

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem