d) László föispán.

Teljes szövegű keresés

d) László föispán.
Vetuk fia László 1234-ben Csanádmegye főispánja;* oly személy, kivel sem 1234 előtt, sem az után nem találkozunk. Azon László, ki vele együtt 1234-ben egyszer mint országbiró és Bácsmegye főispánja, s egyszer mint Mosonmegye főispánja szerepel, nem más, mint az ismert Kán nb. László, ki pályáját 1217-ben mint lovászmester kezdte és 1245 végén mint Szlavónia herczeg-bánja végezte. De ki lett légyen Vetuk fia László?
Wenzel, VI. k. 549–552. l.
Tudvalevő dolog, hogy a Véty vagy Vétye név régi okmányainkban a legkülönfélébb variácziókban fordul elő; ilyenek pl. Wechich, Wetich, Weyceh, Veyceh, Vech, Weche, Weytich, Weech, Veich, Weychych, Weyteh és így nem mondunk valami hihetetlent, ha azon véleménynek 133adunk kifejezést, hogy a «Vetuk» sem más, minta Véty névnek egyik variácziója. Már most ez és a csanádi főispánság elég alkalmas arra, hogy Vetuk fia László meghatározását megkisértsük. Amennyiben t. i. a Véty név a Csanád nemzetségnél többször van képviselve, birtokainak legnagyobb része Csanádmegyében feküdt és tagjai között egynehányan e megyét kormányozták, jogositva vagyunk feltételezni, hogy e László főispán is a Csanád nemzetség sarja.
A nemzedékrendi táblába való elhelyezésére nézve a következő megjegyezni valónk van: a Telegdi-ághoz nem tartozik, mert abban a Véty név nincsen képviselve. A Bogyoszló-ágban van ugyan két Véty, de mindketten csak 1256-ban szerepelnek, úgy hogy nem igen hihető, hogy egyikük vagy másikuknak a fia már huszonkét évvel azelőtt főispán lett volna; különben sem ismerjük utódjaikat. Van azonban egy ág, melybe László nagyon is beleillik.
A Turul 1898. évf. 116–117. oldalain, azt hiszem, bebizonyitottam, hogy bizonyos Csanád nb. Vétynek, ki 1199-ben Csanádmegye főispánja, 1199-től 1200-ig pedig királynéi udvarbiró és Nyitramegye főispánja volt, két fia maradt, kiknek egyike, Tivadar, 1222-ben rövid ideig nádor volt. Ennek fivére Véty 1255-ben már nem él. A kronologia megengedi tehát, hogy László főispánban Véty harmadik fiát ismerjük fel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem