Armoiries des familles contenues dans l'Armorial General de I. B. Rietstap, publiées par l'Institut Héraldique Universel. Directe…

Teljes szövegű keresés

Armoiries des familles contenues dans l'Armorial General de I. B. Rietstap, publiées par l'Institut Héraldique Universel. Directeurs F. Bender & V. Rolland. Paris. I-er fascicule, 4-rét, 8 levél és 12 czimertábla.
Van e heraldikus, a ki nem ismeri Rietstap hatalmas 103munkáját; az Armorial-Generale-t, a mely számtalan hibája mellett is minduntalan segitségére van a kutatónak százezret meghaladó czikkével. Ez óriási műhöz kiván most kiegészitést nyujtani az Institut Héraldique az által, hogy a Rietstapnál leirt czimerek ábráit kiadja. Már a hires heraldikus tervezte, hogy munkájához atlaszt nyujt, de tervét nem valósithatta meg. Hogy most megvalósul-e, nem tudjuk. Az egyes füzetek előállítási költsége igen nagy, az ár aránylag kicsi; sok előfizető kell ahhoz, hogy a vállalat meg ne bukjék.
Az előttünk fekvő füzet a bevezetésen s az általános czimertani szabályok magyarázatát tartalmazó lapokon kivül 12 táblát tartalmaz, összesen 672 czimerrel. Az első czimer a rotterdami van der Aa családé, az utolsó a brabanti Aelmannoké. Sajnos, az ábrázolások csupán a pajzsczimerekre szoritkozva, a sisakdiszt s a takarókat mellőzik, ennélfogva csak tökéletlen fogalmat nyujtanak a közlött családi czimerekről.
Bár a munka az egész Európát felöleli, Magyarországot hiába keressük az országok névlajstromában, a hol pedig Pomeránia vagy Limbourg (!) is külön szerepelnek. Ennek daczára két magyar családéval is találkozunk a czimerek között. Egyik Achaz de Lenkey (!), melyet természetesen az L betü alá kellett volna osztani. Miféle Lenkey család ez (a mely különben a megjegyzés szerint Bécsben resideál), nem tudjuk. Czimerében: zöld talajon, kék mezőben, szálló arany oroszlán és arany griff koronát tartanak. A második czimer az Adelffy családnak a Siebmacherben is közölt czimere, hibásan rajzolva.
Mint ebből is látni, a munka a magyar családi czimerek kutatójának kevés hasznot fog hajtani; a kit azonban czimermotivumok, vagy ilyeneknek országok s vidékek szerinti különféleségei érdekelnek, az itt bőséges forrásra lel.
V. E.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem