A Margit-legenda genealogiai és földrajzi adataihoz.

Teljes szövegű keresés

A Margit-legenda genealogiai és földrajzi adataihoz.
Dr. Wertner joggal mutatott rá a Turul mult számában a Veszpémi Püspökség Vatikáni Okmánytárában közlött Margit herczegasszony beatificatiójához felvett tanuvallomások fontosságára.
Legyen szabad az ottani adatok magyarázatához a következő kiegészitő megjegyzéseket füzni.
Hogy Gaya helyett Gallá-nak kellene állani (a mi a mai Egyházgelével azonos), azt nemcsak Gelének Várkonyhoz és Karcsához való közelsége, de az is bizonyitja, hogy már 1253-ban Karcsán az Ethuruh és fiai és a pozsonyi várnépek közt vivott perdöntő párbaj alapján hozandó itélkezésre Roland nádor Babul pristaldust «una cum homine Capituli Posoniensis Crachyno sacerdote sancti Petri de Galla» küldi ki (Bartal Comm. II. Mantiss V. XVII. lap.).
A Latus helynévre vonatkozólag tán a vallomás szerint akkor ott létezett Eclesia Scti. Andree kapcsán az esztergomi egyházmegye egy régibb összeirása vezethetne nyomra. A Cata helységnév pedig, mely a «presbiter Petrus 91Eclesić Scti Bartholomći de Kata» kifejezésben emlittetik, nem Káta, hanem Karcha s a most is fennálló egyházkarcsai (Gelével határos) plébániával azonos.
Ezen plébánia mint Eclesia Scti Bartholomći ugyanis emlitve van a) az 1253-ban IV. Béla királynak Dénes nádor és pozsonyi várispán által Ethuruh számára kiadott határjárást tartalmazó okmányban: «hinc vadit ad magnam viam, quć ducit ad Ecclesiam Bartholomei Apostoli», b) épp ugy emlitve van az Eclesia Scti Bartholomći a Karchai Remig comes és fiai Bartholomeus és Laugrab, másrészt s Karchai Iván fiai Márk és Bodo közt 1262-ben kötött egyezségben. (W. XI. 366.)
A vallomásokban – a Gelei Bodo comes tisztjeiként emlitett Karchai Istvánt megtaláljuk emlitve mint királyi birót a pozsonyi káptalan 1315-iki oklevelében (B. Comm. II. Martina VI. XX. lap.). Továbbá Gilétfi nádor itéletében Belec Petrus et Stephanus filii Belyud de eadem van a pozsonyi káptalan egy 1307-ről szóló kiadványában emlitve. (Bartal i. m. XXIV. lap.)
Ugyanazon perben emlittetik Karchai Mihály is mint Bele Dénesnek testvére s mint Istvánnak unokaöcscse, de hogy ez azonos lehetne a már 1276-ban tanuként szereplő Karchay Mihálylyal, az a két évszám 1276 és 1343 közti nagy különbség folytán alig valószinü.
BARTAL BÉLA.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem