II. Monoszló.

Teljes szövegű keresés

II. Monoszló.
II. Egyed tárnokmester és bán nejére vonatkozólag fennebbi dolgozatomban azt mondtam, hogy ismeretlen; ma azon helyzetben vagyok, hogy olvasóinknak bemutathassam.
87Az erdélyi káptalan tanusitja t. i. 1300 június 31-ikén, hogy Egyed mester, P(éter) erdélyi püspök fivére, saját és neje nevében, Mikod bán fiaival, Miklóssal és Péterrel, a köztük már hosszabb idő óta fennforgó peres ügy iránt egyezkedik. Egyed neje Kata pedig Mikod bán fivérének, Imrének, a leánya.
A dolog abból áll, hogy Kata még atyjától bizonyos renolthi birtokrészt 50 márkáért kapta s hogy Mikod bán Kata beleegyezésével e birtokot eladván, az érte kapott összeget saját czéljaira fordította. Ezért átengedte neki Mikod bán dobokai birtokának felét. Most azonban rendbe hozzák a dolgot, a mennyiben Kata asszony, illetőleg férje Egyed mester Mikod fiainak a renolti birtokot visszaadja, ezek pedig érte és Kata leánynegyedeért Szamlény, Debren, Kis-Solymos, Món, Versenytelek, Mikótelke, Karvaltelek és Tiszni nevű helységeket Egyed mesternek átadják. Ha Kata örökösök hátrahagyása nélkül találna meghalni, e birtokokat bárkinek hagyományozhatja.
Egyed mester azonkivül még kötelezi magát, hugy az oroszi és faludi birtokrészeit, melyeket Tiszni, Versenytelek, Kis-5olymos és Debrenért cserébe kapott, Mikod fiainak visszaadja s azon 40 márkát, melyet ő Mikod fiai helyett azoknak Oroszi és Szentjakab nevű birtokainak Gyógyi Miklós és András volt erdélyi alvajda (András fiai) kezeiből való kiváltásáért lefizetett, nevezetteknek elengedi.*
1 «A Magyar Tört. Társulat 1887. évi kirándulása», Századok, 1887. évf. VIII. f.) 45–46. ll.
Monoszló nb. Egyed tárnokmester neje Kata, tehát a Kökényes-Rajnald nb. Mikod bán fivérének, Imrének, a leánya.
Miután tudjuk, hogy Egyednek 1308-ban már férjnél lévő leánya volt és a fennebbi, 1300-ban kiállított oklevél azt kiemeli, hogy Kata esetleg örökösök hátrahagyása nélkül találna elhalni, nem éppen valószinűtlen, hogy a Kökényes-Rajnald nb. Kata Egyednek a második neje, a mi annál is hihetőbb, amennyiben tudjuk, hogy Egyed, ki 1313-ban legalább mint hetven éves ember halt meg (1265-ben már tárnokmester!) kiskorú leányokat hagyott hátra maga után.
Dr. WERTNER MÓR.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem