II. Genealogia generosi ac nobilissimi viri domini Petri Doboczy.

Teljes szövegű keresés

II. Genealogia generosi ac nobilissimi viri domini Petri Doboczy.
Petrus Dobóczy filius generosi quondam domini Martini Dobóczy, sacrć cćsareć regićque maiestatis prćsidii Onodiensis supremi capitanei.
Az szegény attyámnak az szegény anyámtul voltanak négy fiai: György, Ferencz, Péter és András. György és András deficiáltak, Ferencznuk marat három fia: Gábor, Sigmond és Ferencz s két leánnya Örzik és Sára. Nékem Doboczy Péternek három fiaim János, András és Sámuel, az feleségemtül Cseytey Liptay János leányátul, Judittól, kitől születtenek ezen felül meg irt fiaim.
Az nagyobik fiamot megházasítottam, vette el Sáros vármegyéből Roskovány Christoph leányát, Sophiát, kinek vagyon fia Márton és leánnya Mária. Az két fiaim nőtelenek, András és Sámuel.
Az szegény anyám halála után marat vólt jószágunk az annyárul az mint az attyám genealogiábúl ki tetsik. De az én báttyaim, Doboczy György, Ferencz és eőcsém, András elzálogositotanak, kit én sok kőcségemmel s fáradtságommal, némely részét kiváltottam. És azon kívül Csetnek városában szép eőreőgségeket szerzettem magam industriájábul. Ugy mint keő házat feöldével, rétével, kiről levél vagyon. Más házat vettem négy száz forinton, kiben János fiam lakik, feöldével, rétével edgyüt.
Az eőstül marat jószágot Geőmeőr vármegyében, Ratkón és Sztrisben váltottam ki Palatinus uramtúl ezer forinton.
Item Borsod vármegyében Szalonnán váltottam ki pater, jesuitáktúl negyedfél száz forintokon, három házhelly vagyon, és az Kavacson léveő szőlők. Az Küvölgyön az pinezét és mellette léveő szőlőt is pénzen vettem, kiről levél vagyon. Az Nádasban is Bene András szőlője enim, János fiamnak attam volt, de vissza vettem, mivel gongyát nem viselte. Az Kavacson, szalonnai hegyen, egynéhány szőlőbül jár fele dézmája nékem, fele az földes uramé, az mint az attyám genealogiából ki tetzik.
Az töb eőstül marat jószágok, kik zálogban vadnak, azokról vadnak levelek, kitt én attam el, kitt pedig az báttyaim, az levelekből ki foglh teczeni.
Az simonyi jószág kétt karban van elzálogositva Kazay uramnál.
Martony udvarház négy száz forintban, még azon kívül kétt egész házhell van zálogban, egyik Murany házhele, másik Csudó házhele.
Doboczy Ferencz gyermekinek engettem bírni Martonyban Lengyel Jakab fél házhelét és Mesessen is fél házhelet, ki csak enim vólt, de illyen okon hogy jusomat ki nem vettem, hanem olly jussom vagyon most is mint az előtt, migh én bírtam. Azért mezejét, erdejét szabadon élheti morhám és szabad uraságában vagyok most is, azután is fiaim birhattyák szabadossan mint igaz feöldes urak.
Zemplyn vármegyében az attyámrul marat jószág zálogban Keörtvélest Rákoczy Ferencz uram udvarházának elenében, három száz forintban, kiről levél vagyon.
Item Kis Ruszkán egy nemes udvarház helly, de puszta, az is zálogban vagyon két száz forintban, kirül 92levél vagyon, most Bancsy Sigmond uram birja az mint értem.
Az szegény attyámnak Ugocsa vármegyében Daboczon volt udvarháza az falu végén, – nagy keörtvéllyfa volt az ház eleöt, minden pénz nélkül, ot való attyafiak birják, az ki oda menne közületek, keresné ki, szőlő is volt hozzá.
Az feleségem attyárul, Liptay Jánosrúl, és annyárúl, Pogány Margitrúl melly jószág lehetne, Cseytén Liptay Ferencz, az feleségem báttya birta az attyai jószágát, ki ez mai napig is osztatlan. Az feleségem részét Liptay Ferencz fiátul ki kell keresni, egy udvarház vólt, öt zellyér, jó földek, rétek és jó három szőlők. De ezen jószág közös vólna Szent Györgyön lakozó Romhany Judittal, Molitor Sámuelnéval, mivel eő is edgyik attyafiu.
Az feleségem annyárúl, Pogány Margitrúl az Dunán túl Szala vármegyében marat jószág, kit Liptay Ferencz, az feleségem báttya, Szelecsény János uramnak adó arendában atta, az melly ugyan Szelecsény ben lakik. Az feleségemnek az részét is mint Liptai Ferencz vette fel 28 esztendőtől folyvást, kit az fián kell keresni mint tutoron, mivel az attya percipiálta épen az jövedelmet.
Az mi az én eőstűl marat jószágomat illeti, kit Geömeör és Borsod vármegyékben bírok, és kik zálogba vadnak is, mind az szegény annyám elejéről, Derencsény familiárúl szálottanak vólt.
Item az gyulai jószágban kit birok is, kik el is vadnak zálogosítva mind az szegény annyám attyárúl, Feővenyessy Gall Istvánrúl szálottanak. Magam is bátyámmal, Doboczy Ferenczel egynéhány falukat kértünk eő Feőlségétűl, most is kettőt birok Doboczy Ferencz árváival edgyüt, Nagy Iratost s Tompát, az többi zálogban vadnak, kirűl szép levelek is vadnak, ha Isten erőt ád, kiválthattyátok leveleknek continentiája szerint, az melly falukat bírtam azon falusi lakos embereknek levelejébül tudhattyátok mint adósztanak.
Dr. BOROVSZKY SAMU.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem