16. Vázsony.

Teljes szövegű keresés

16. Vázsony.
Atyasz bán atyja.
Hogy az ismert Atyasz bán atyja is Atyasz nevü volt, két okiratból tudjuk; az egyik azt mondja, hogy III. Béla király őt a zágrábmegyei Kemesnicze nevü birtoktól megfosztotta, a másik: hogy Zalamegyében fekvő mileji és lengyeli birtokát vétel utján szerezte.* A következőben azonban azt hiszem, hogy közelebb nyomára jöhetünk. II. Gyécsa király 1150 körül az osztrákok herczegével találkozni akarván, a pannonhalmi apátnak meghagyta, hogy haladéktalanul 40 mk. finom ezüstöt bocsásson rendelkezésére. Midőn az apát erre kijelentette, hogv semmiféle ezüstje nincs, Héder országbiró az apát pénztárnokát, Atyaszt (= Ogguz) magához rendelte és megparancsolta neki, hogy a király követelésének eleget tegyen. Ez hogy a parancsnak eleget tegyen, Pozsonyba utazott, hol egyházának egyik birtokát 20 márkáért eladta s ezt a király rendelkezésére bocsátotta.*
* Wenzel, VI. k. 532. l., XI. k. 161. l.
* Wenzel, I. k. 60. l.
Miután a Vázsony nemzetség többnyire Zala- és Veszprémmegyében birtokolt, több mint valószinü, hogy Atyasz, a pannonhalmi apát pénztárnoka, Atyasz bánnak az atyja.
Dr. WERTNER MÓR.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem