Kézdivásárhely s az ottani Jancsó családok története. Irta Szentkatolnai Bakk Endre, vizaknai plébános, Ferencz József-rend lovag…

Teljes szövegű keresés

Kézdivásárhely s az ottani Jancsó családok története. Irta Szentkatolnai Bakk Endre, vizaknai plébános, Ferencz József-rend lovagja. 441 l. 8° Kézdivásárhely. Ifj. Jancsó M. könyvny.
A kissé dagályos előszóban olvassuk, hogy ezt a könyvet szerzője a Jancsó család egyik tagjának megbizásából «a nemzet ezer éves ünnepére» irta meg. Természetes, hogy a család főóhajtása az volt, hogy a rá vonatkozó adatok mentől nagyobb mennyisége 151legyen együtt, s hiszszük, hogy a plébános ur vaskos kötete ebben az irányban a legmagasabb igényeket is kielégitette a család körében. Igazán elismerésre méltó szorgalommal, gonddal és utánjárással szedett össze minden a család történetére vonatkozó kis adatot; lelkiismeretessége az adatok csoportositása, s a leszármazási táblázatok összeállitásában határt nem ismerő. Szóval ennek a munkának szerzője nem vette a dolog könnyebbik felét. Legnagyobb hibája szorosan összefügg ezekkel a körülményekkel. Minthogy minden adatot fölhasznál, túltömötté lesz, s nem egyszer a kicsinyesség ingoványaiba téved s a család történetének olyan momentumaira terjed ki, a melyek igazán csak a legeslegszükebb körben kelthetnek érdeket. Ez azonban majdnem mindazon családtörténeteink közös hibája, a melyeket nem hivatásos historikus vagy genealogus, hanem tárgyához érzelmekben is közel álló műkedvelő ir.
Az előttünk fekvő könyv első része a Kézdivásárhelyre vonatkozó történeti adatoknak igen gondos összeállitása, nem csak az irodalom nyomán, hanem önálló kutatások eredményeinek fölhasználásával is. Ezután következik a kézdivásárhelyi Jancsók eredetéről, a név származásáról szóló, s mindaddig egészen elmés fejezet, a mig a Jancsó család jelentőségének «természeti jellemé»-nek «karaktervonásá»-nak és «külalakjá»-nak ismertetésénél a jelzett hibába nem esik. A munka zömét és legbecsesebb részét a szorosan vett családtörténet teszi: mely a kézdivásárhelyi Jancsó családdal foglalkozik. (A nyujtódi ággal már foglalkozott más alkalommal a szerző.) A család czimeres nemes levelét 1613 július 13-án Báthori Gábortól Jancsó János kézdivásárhelyi lovas nemes kapja. A család idáig ismert legrégibb tagja, őse Jancsó Simon (1541–1580.) s innen kezdve a legszövevényesebb elágazások után jutunk a mai napig. Ennek a feladatnak megoldásával szerző a történetirásnak is szolgálatot tett. Összeállitásai mindenütt a teljes megbizhatóság hatását keltik. Még a család tagjainak sirkőfelirataiból is összegyüjtött egy kis csomót a fáradhatatlan szerző. A könyv utolsó része Kézdivásárhelynek az 1848–49-iki szabadságharcz alatti állapotait ismerteti, s ebben a részben is számos uj adatot szolgáltat a magyar történetirásnak.
E–r.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem