Helyreigazítás.

Teljes szövegű keresés

Helyreigazítás.
A Turul 1892: évfolyamának első füzetében néhai Csergheő Gézától egy nagyobb közlemény jelent meg a Török családokat illetőleg; a 37-ik oldalon a többi között az «Endrődi Török» családról is tesz említést, melynek utolsó ivadékaként az ismert Török József altábornagyot említi. Erre vonatkozólag a következő helyreigazításokat tehetjük: A család előneve nem «Endrődi», hanem «Erdődi»; a fentemlített Török József altábornagyot ő Felsége Bécsben, 1880 október 18-ikán bárói rangra emelte; az akkor nyert czímer leírása a következő: Kék mezőben, zöld alapon, fehér lovon jobbfelé vágtató vörös ruhás lovas, jobbjában görbe kard, melyről a család nemesi czímerében látható bajuszos török fő hiányzik; a pajzs alatt szalag «Fide et Fortitudine» felirattal; a pajzs felett hétágú arany koronából aranylevelű koronával díszített sisak emelkedik, mely felett két kék sasszárny között vörös ruhás kar nő ki, görbe kardot tartva egyenesen felfelé; a két sasszárnyon egy-egy hatágú arany csillag látható. Török József altábornagygyal az Erdődi báró Török család nem halt ki; mert nejétől, özv. báró Kleinert -Frigyesnétől, szül. Daberger (és nem Tapperger) Máriától származott fia: Géza, a bécsujhelyi akadémiát végezte nemrég; az altábornagy öcscse László, kinek fia Sándor jelenleg is magyar gárdakapitány Bécsben.
E Török család a Pozsonyban élő báró Török József altábornagy állítása szerint Enyingi Török Bálint fitestvérétől egyenes ágban származik le.
Horváth Sándor.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem