Ortvay Tivadar «Pozsony város története»

Teljes szövegű keresés

Ortvay Tivadar «Pozsony város története»
cz. művéből újabb kötet hagyta el a sajtót, a második kötet első része (a 2. rész szintén még az év folyamán meg fog jelenni) és a harmadik kötet. A miket annak idején az első kötetről mondottunk, ugyanazt ismételhetjük jelen kötetekről is. Ritka csínnal és ízléssel kiállított mű, választékosan és gazdagon illusztrálva, mindamellett képekkel nem túltömve, a szöveg alaposan eredeti források és levéltári kutatások alapján könnyed stillal írva. A mű első kötete a legrégibb időktől az Árpádházi királyok kihalásáig terjedő történettel foglalkozott, a II. kötet folytatja ezt a mohácsi vészig, a most megjelent első rész a város topografiai alakulásait tárgyalva ez időig. Az ehhez mintegy mellékletül csatlakozó III. kötet gazdag tartalmát feltüntetendő, elég a főbb fejezetek czímeit felsorolnunk. – Az első fejezetben Pozsony város előkelő látogatóinak (királyok, királynők, egyházi és világi urak stb.) sorozatát találjuk oklevelek, városi jegyzőkönyvek alapján egybeállítva; a 2. fejezet a pozsonymegyei tisztviselők, főispánok, alispánok, várnagyok névjegyzékét adja, más két fejezet a pozsonyi káptalan történetével és városi tisztviselőkkel foglalkozik, összeállítva a prépostok, kanonokok és plebánosok, illetőleg a birák, polgármesterek, esküdtek, városi jegyzők stb. névsorát. Az illusztrácziók közül, melyek nagy része eredeti felvétel alapján készült, megemlítjük az Academia Istropolitana pozsonyi házának rajzát, a facsimilek közül a pozsonyi káptalan birtokában levő Pozsonyi Krónika első lapját; szintén ily érdekesek a többi mellékletek: Pozsony-városi számadáskönyvek egyik lapja 1364-ből, 1438-ból; a Protocollum Testamentorum első lapja 1427-ből, a város szőlőinek régi feljegyzése, az utczák régi jegyzéke stb., mint hű kivitelű hasonnásban, s a mi becsét még inkább emeli, most először közölve.
E köteteknek is, szintúgy mint az előzőknek, megjelenését a pozsonyi első takarékpénztár áldozatkészsége tette lehetővé, a melyből egyszerre jelent meg magyar és német nyelven Pozsonyban a Stampfel-czég kiadásában.
D. L.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem