A Thoroczkay család bárói ága.

Teljes szövegű keresés

A Thoroczkay család bárói ága.
A toroczkó-szentgyörgyi Thoroczkay család egyike Erdély legrégibb családainak; első ismert őse, Venczel, a XIII. század közepén élt, s ennek hasonnevű fia az erdélyi alvajdai tisztet viselte. A család idősb ága 1733-ban tudvalevőleg báróságot kapott, s nehány évtizeddel utóbb az ifjabb ág egyik sarja, Thoroczkay Zsigmond, a grófságot szerezte meg magának és ivadékainak. A család ezóta grófi, bárói és nemesi ágon virágzott napjainkig; a bárói ággal azonban a legutolsó időben az a sajátságos eset történt, hogy téves informátio következtében kimaradt 1885. VII. tcz. alapján összeírt főuri családok jegyzékéből s ennek folytán a Magyar Nemzetségi Zsebkönyvben is kihaltnak lőn feltüntetve, holott a családnak ez idő szerint nem kevesebb, mint három férfi sarja van életben, s a kik a bárói ág alapítójától, Thoroczkay Jánostól a következő rendben származnak le:
Báró Thoroczkay István n. Petky Sára. Boldizsár n. Serédy Klára. János n. báró Perényi Róza. Gáspár n. gróf Béldy Kata. József n. 1. Csernátoni N. 2. Cserey Klára. 3. Máté Terézia. József n. 1. Gyulai Eszter. 2. gróf Arcisevsky Terézia. Árpád † József, György, Viktor, Teréz.
A jelenleg élő báró Thoroczkayak már megtették a lépéseket a törvényhozásnál, hogy helyüket a főrendiházi tagsággal biró főuri családok között visszanyerjék. Addig is, míg ez megtörténik, szükségesnek láttuk nemzedékrendjüket e helyütt közzétenni s a Magyar Nemzetiségi Zsebkönyv adatai közé becsúszott tévedést ekként helyreigazítani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem