Gritzner: Handbuch der Ritter- u. Verdienstorden

Teljes szövegű keresés

Gritzner: Handbuch der Ritter- u. Verdienstorden
aller Kulturstaaten der Welt, innerhalb des XIX. Jahrhunderts. Leipzig, Weber, 1893.
Azon általános érdeklődésnek, mely napjainkban úgy a nemesi czímek és kiváltságok, mint pedig a különböző rendjelek iránt nyilvánul, előttünk fekvő kézikönyv minden tekintetben eleget tesz, s a legmesszebbmenő igényeket is kielégítheti, a mennyiben valaki alapos és megbizható informatiót akar szerezni a különböző államok rendjeleiről.
A rendjelekről szóló irodalom ugyan elég tekintélyes és jeles kézikönyvekben nem szűkölködik. Hogy mind e mellett a jelen művet valóban hiánypótló munkának nevezhetjük, annak oka főleg abban rejlik, hogy aránylag olcsó ár mellett pontos és megbizható leirását, illetve rajzát adja az egyes rendjeleknek, s főkép a nagy közönségnek, mely eddig ilynemű ismereteit leginkább a lexikonok gyakran nem megbizható adataiból merítette, fog jó szolgálatot tenni.
A munka, mint czíme is mutatja, a világ összes kulturállamai rendjeleinek leirását adja. Szerzője felhasználta az eddig megielent s a rendjeleket ismertető irodalmat, továbbá az egyes rendjelek szabályait, kimutatásait, hivatalos leirását stb. mind. Az egyes államok alphabetikus sorrendben követik egymást, s ezen belül az illető rendjelek rangfokozatuk szerint. Minden egyes rendjel rövid történetét, a rendjelnek, szalagjának, viselési módjának, az elnyerhetés módozatának, a ruházatnak stb. részletes és pontos leírását adja. Becsét nagyban emeli a szövegben adott 760 rajz, melyek az egyes rendjeleket, lánczokat, csillagokat stb. tüntetik fel. A munka, melytől az elismerést megtagadni nem lehet, minden e tárgygyal foglalkozónak jó szolgálatot fog tenni.
Á. A.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem