A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Teljes szövegű keresés

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi sept. hó 29-én Thaly Kálmán, utóbb Szinnyei József vál. tagok elnöklete alatt ig. választmányi ülést tartott, melyen jelen voltak Barabás Samu, Boncz Ödön, Csánki Dezső, Hajnik Imre, Nagy Gyula, Pauler Gyula, Tagányi Károly vál. tagok, Tóth Árpád pénztárnok és Fejérpataky László titkár.
A társaság elnökei akadályozva levén a megjelenésben, a titkár indítványára Thaly Kálmán vál. tag foglalta el az elnöki széket, mindenek előtt röviden üdvözölvén a választmány tagjait, több nagyérdekű heraldikai emléket mutatott be. Így bemutatta a Kölkedy-családnak Zsigmondtól mint római királytól 1429-ben kapott czímereslevelét, melyet egy dunántúli családi levéltárban talált; továbbá egy kezdetleges vésetű réz-pecsétnyomót, melyet Nagy-Halászinál a Tiszából halásztak ki; a szabolcsmegyei muzeum tulajdonában lévő pecsétnyomó felirata után itélve I. Rákóczi Ferencz erdélyi vál. fejedelemé lehetett; és végül II. Rákóczi Ferencznek egy, eddig ismeretlen összetételű pecsétjét, mely a fejedelem czímerén kívül külön pajzsban a hesseni herczegi czímert is ábrázolja. A választmány a bemutatott becses czímertani emlékekért a bemutatónak köszönetét fejezte ki és intézkedett azok lemásoltatása, lefestése és a folyóiratban leendő közzététele felől.
Ezután a titkár Dr. Karácsonyi János vál. tagnak «A gr. Csákyak és Becskyek ősei» czímű értekezését olvasta föl, melyet jelen füzetünk közöl.
Időközben Thaly Kálmán vál. tag az elnökséget Szinnyei József vál. tagnak adván át, a titkár bemutatja a Barrwy-családnak Zsigmond királytól 1417-ben nyert armalisát, melyet Géresi Kálmán vál. tag bocsájtott a társaság rendelkezésére, jelentette egyúttal, hogy az érdekes czímer (gyűrűt tartó holló) lemásoltatásáról már intézkedett. Ugyancsak a titkár bejelentette Doby Antal lev. tagnak ajándékát, ki genealogiai gyűjteményéből 48 darab leszármazási táblát engedett át a társulatnak. A választmány az ajándékért őszinte köszönetének ád kifejezést.
A folyó ügyekre kerülvén a sor, az elnök kegyeletes szavakkal emlékezett meg gr. Sztáray Antal társ. alapító és vál. tagnak f. évi augusztus 29-én bekövetkezett haláláról. A választmány a veszteség fölött érzett fájdalmának jegyzőkönyvileg ád kifejezést.
Erre a titkár bejelenté a következő új tagajánlásokat. Pártoló tagúl: Baranyai Mária alapítványi hölgy (aj. Szent-Iványi Zoltán); évdíjas tagokúl: Deési kaszinó, Bállai Kreiner Sámuel Deésen (aj. Kecskés Dezső), Fiáth Imre földbirtokos Kajtoron (aj. Salamon Vincze), Jurenák Miklós földbirtokos Nagy-Révén, Pilisi Pilisy Ferdinánd földbirtokos Rozvágyon, Ludányi Bay Ferencz mérnök Jász-Kiséren, Miklósvári Miklós Béláné Kis-Rozvágyon, Ilosvay Endre szolgabiró Máté-Szalkán, Ilosvay Bálint földbirtokos Nagy-Károlyban, Komlósy Béla földbirtokos Bereg-Ilosván, Tiszabeői Hellebronth Géza nagybirtokos Puszta-Gyenda, Raggambi Fluk Ottokár bérlő Bessenyszöghön (mindezeket ajánlja Petrovay György), Veress Endre tanár Kolozsvártt (aj. Szádeczky Lajos), Dorgó Albert kir. közjegyző Kolozsvártt, Dr. Csiky Viktor egyet. tanár Kolozsvártt, Pilaszanovits József nagybirtokos Budapesten (aj. Széll Farkas) Ujfalussy Béla kir. aljárásbiró Pancsován (aj. a titkár), Herczeg Dabisa Sándor kairói orosz ügyvivő Icsniában, Horváth Sándor tanárjelölt Budapesten (aj. a jegyző). Az ajánlottak a társaság tagjaivá megválasztattak.
A titkár jelentést tett a Turul tárgymutatójáról, mely május havában 14 nyomt. íven kikerült a sajtó alól, és a választmány határozata értelmében az eddigi pártoló tagoknak, valamint az előfizetőknek szétküldetett. A tárgymutató költségei többe kerülvén, mint a költségvetésbe e czélra felvett összeg, a választmány felhatalmazta az elnökséget, hogy a mutatkozó kedvező pénztári eredményhez képest a tárgymutató költségeit az e czélra felvett 300 frton felül is utalványozhassa.
A választmány egy korábbi határozat kapcsán megadta a titkárnak a felhatalmazást arra, hogy a Turul jelen évi folyamát a közlésre váró anyag bősége miatt egy-két ívvel szaporíthatja.
A pénztárnoknak felolvasott jelentése a következő adatokat tartalmazza:
Bevétel volt 1893 jan. 1-től sept. 27-ig 2371 frt 48 kr.
Kiadás volt 1893 jan. 1-től sept. 27-ig 1822 frt 56 kr.
Készpénz 548 frt 92 kr.
Vagyonállás.
Értékpapirok névleges értékben
(18,500 kor. = 9250 forint koronajáradék,
100 frt nyer. kölcs. kötvény) 9350 frt – kr.
Kötelezvényekkel biztosított alapítványok 3100 frt. – kr.
Kötelezvény nélküli alapítványok 550 frt. – kr.
Készpénz 548 frt. 92 kr.
Összes vagyon 13548 frt. 92 kr.
A pénztári jelentés ideiglenesen tudomásúl szolgált.
Csánki Dezső vál. tag indítványára a választmány elhatározta, hogy a magyar és horvát tudós világ 157közti szorosabb kapcsolat és gyakoribb érintkezés kívánatos voltára, valamint a horvát országos levéltárból várható becses heraldikai és genealogiai anyag közzé tételére való tekintettel a Turul meglévő évfolyamait valamint a Tárgymutatót és a következő füzeteket a zágrábi országos levéltárnak díjtalanúl megküldi.
A titkár indítványára elhatároztatott, hogy a társaság deczember 9-én fogja ez évi nagygyűlését megtartani; ennek tárgyai lesznek: 1. Elnöki megnyitó. 2. Titkári jelentés. 3. Pénztári kimutatás. 4. Esetleges indítványok. 5. Egy felolvasás, melynek tárgya felől a legközelebbi vál. ülésen történjék előterjesztés.
Az elnök a jegyzőkönyv hitelesítésére Csánki Dezső és Tagányi Károly vál. tagokat kérvén meg, az ülés véget ért.
Gróf Sztáray Antal.
(1830–1893.)
 
Társaságunknak és igazgató-választmányunknak súlyos veszteséget okozott az elmult nyár.
Alapító tagjaink egyike, a tudomány pártolásáról és a művészet támogatásáról ismert főur, gr. Sztáray Antal, f. évi augusztus 29-én elköltözött az élők sorából.
Társulatunknak kezdettől fogva tagja volt, s habár ténylegnem is vett részt választmányunk ülésein, folyton élénk figyelemmel kisérte működésünket és az általunk művelt tudományágaknak nemcsak hivatott művelője, hanem bőkezű mćcenása isvolt.
A legszebb emléket akkor állította magának, családjának és nemzetségének, mikor tetemes anyagi áldozatok árán közzététette a gr. Sztáray család oklevéltárát. A mily szerencsés volt e gondolat, oly sikerült annak kivitele. A Nagy Gyula tagtársunk szerkesztésében eddig megjelent két kötet oklevéltár minden ízében minta-kiadvány, mely a külföldi irodalom legelső ilynemű termékeivel kiállja a versenyt.
Ez oklevéltárral, mely létrejöttét gr. Sztáray Antal áldozatkészségének köszönheti, örök emléket emelt a Kaplyon nemzetségnek, melynek egy másik ága, a gróf Károlyiak, hasonló nagybecsű kiadványnyal áldoztak őseik emlékének.
Gr. Sztáray Antallal valódi, a szó legnemesebb értelmében vett főúr szállott sírjába, kinek a sors nem juttatta osztályrészül, hogy egész teljességében lássa azt a nagy művet, melynek első két kötetével úgy a nemes kiadó, mint a szakavatott szerkesztő osztatlan elismerésünket vívta ki.
Áldás emlékére!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem