A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság

Teljes szövegű keresés

A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság
f. évi szeptember hó 29-én Br. Radvánszky Béla társ. elnök elnöklete alatt ig. választmányi ülést tartott, melyen jelen voltak: Csergheő Géza, Csontosi János, Komáromy András, Majláth Béla, Nagy Gyula, Nagy Imre, Dr. Schönherr Gyula, Dr. Szendrei János, Szinnyei József vál. tagok és Fejérpataky László titkár.
Az elnök megnyitván az ülést, Dr. Komáromy András vál. tag felolvasta a «Borsodi és ugocsai Szirmayak» czímű értekezését, mely a Turulban fog kiadatni.
Ezután a titkár felolvasta Altenburger Gusztáv társ. tag levelét, melyben Magyarország uralkodói, tartományi és vármegyei czímereiről szerkesztett munkájának bemutatása mellett kéri a választmányt, hogy a mű felől véleményét nyilvánítsa. A választmány Tagányi Károly vál. tagot kéri meg, hogy a munkát átnézni, és a felől véleményét a legközelebbi választmányi ülésen nyilvánítani sziveskedjék.
A titkár a következő tagajánlásokat jelenti be. Évdíjas tagokul ajánltatnak: Négyesi Szepessy Mátyás ref. főgymn. tanár Miskolczon, Négyesi Szepessy Zsigmond főszolgabiró Miskolczon (ajánlja Szepessy Béla), Dókus Gyula cs. és kir. kamarás S.-A.-Ujhelyen (aj. Luby Károly), Bölöni László ügyvéd Bánfi-Hunyadon, Kandra Kabos szentszéki jegyző Egerben (aj. a titkár), Meliorisz Béla Eperjesen, Tóth Árpád a M. N. Muzeum titkára Budapesten (aj. a jegyző). Az ajánlottak a társaság tagjainak megválasztattak.
A pénztárnoknak előterjesztett kimutatása szerint f. évi szeptember 26-ig volt
Bevétel 1766 frt 62 kr.
Kiadás 1667 frt 25 kr.
Készpénz 99 frt 37 kr.
A társaságnak az osztrák-magyar bank budapesti főintézeténél elhelyezett vagyona névleges értékben 8300 frt; a kötelezvényekkel biztosított alapítványok összege 3100 frt; kötelezvények nélküli alapítványok összege 600 frt. – A pénztári kimutatás tudomásul vétetett.
Olvastatott ezután Czanyuga József társ. pénztárnoknak az elnökhöz intézett levele, melyben előhaladott koránál fogva, a társaság alakulása óta tiz éven keresztül viselt pénztárnoki állásáról lemondását jelenti be. A választmány a lemondást sajnálattal tudomásul vette, és új pénztárnok választására f. évi október hó 6-án d. u. 6 órára rendkívüli vál. ülést hívott össze, mely ülés hivatva lesz a pénztár átadása és átvétele felől is intézkedni.
A titkár bejelenti, hogy a Turul tiz éves folyamához készülőben lévő tárgy- és névmutató szerkesztési költségeire 100 frt utalványozása válván szükségessé, ez összeget a másodelnök úr az Alapszabályok 13. §-ában gyökerező jogánál fogva utalványozta; kéri ehhez a választmány utólagos jóváhagyását, mit az meg is adott.
A társaság alaptőkéje korábbi választmányi határozat értelmében az osztrák-magyar bank budapesti főintézeténél helyeztetvén el kezelési letétképen, ez alkalommal a bank jogtanácsosa annak világos meghatározását kérte, hogy az alaptőkét illetőleg a rendelkezési jog kit illet meg, minthogy az Alapszabályok idevágó 21. §-a nem egészen világos; a bank szempontjából elégségesnek nyilvánítván, ha a közgyűlés e szakaszt megfelelő módon interpretálja. Ennélfogva a választmány e szakasz értelmezésének kérdését a folyó évi nagygyűlés elé terjeszti.
A folyó évi nagygyűlést illetőleg határoztatott, hogy az deczember hó 10-én tartassék meg, melynek tárgyai lesznek: 1. Elnöki megnyitó. 2. Felolvasás, melynek tárgya felől a novemberi ülésen történik előterjesztés. 3. Titkári jelentés. 4. Pénztári kimutatás. 5. Az elnökség megválasztása a legközelebbi öt év tartamára. 6. Az Alapszabályok 21. §-ának értelmezése.
Végül a titkár bejelentette, hogy Makó városának átirata, melyben czímerének meghatározását kérte, a mult ülés határozata értelmében közöltetett Tagányi Károly vál. taggal, ki véleményével még a nyári szület előtt elkészült. E vélemény közöltetvén Makó városával, ez köszönetének adott kifejezést. A bejelentés tudomásul vétetett; a tanulságos véleményt pedig – a választmány határozata értelmében – folyóiratunk jövő füzete fogja közölni.
A jegyzőkönyv hitelesítésére Dr. Komáromy András és Majláth Béla vál. tagok kéretvén meg, az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem