Tárcza.

Teljes szövegű keresés

Tárcza.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság f. évi január hó 30-án br. Radvánszky Béla elnöklete alatt igazgató választmányi ülést tartott.
Az előadások sorát Széll Farkas vál. tagnak élő szóval előadott értekezése nyitotta meg: «Kihalt-e a telekesi Török család?» czímmel, s ezzel kapcsolatban bemutatta a kihaltnak tartott család egy most is virágzó ágának okleveleit. Ezután Dr. Szombathy Ignácz tartott felolvasást a nagyemőkei Török család genealogiájáról, bemutatván a családnak egy XVII. századi leszármazási tábláját és czímeres levelét. – Nagy Imre másodelnök bemutatja Kis Károly királynak egy 1386. évi oklevelét; e diplomatikai ritkaságot a Kisfaludy család sümegi ágának levéltárában találta. Ez oklevél, valamint az említett értekezések a társulat folyóiratában fognak közöltetni. – Dr. Szádeczky Lajos vál. tag a gr. Teleki család marosvásárhelyi levéltárából négy czimeres-nemeslevelet mutatott be, köztük egyet Zsigmond királytól 1415. évből, melyet a Somkúthi családnak ád. Végül a titkár bemutatta a Komjáthy családnak 1415. évben Zsigmond királytól kapott czímeres-levelét, mely jelenleg Komjáthy Béla orsz. képviselő tulajdonában van; ugyan ő bemutatta a néhai Paur Iván hagyatékából a társaság részére megszerzett kilencz drb. mohácsi vész előtti czímerrajzot; kérvén ezek megszerzése iránt a választmány utólagos jóváhagyását, mit az készségesen meg is adott.
A folyó ügyek során a titkár bemutatja a következő tagajánlásokat: Alapító tagokúl 100 frtnyi alapítványnyal: Bay Ilona úrnő Debreczenben (eddig évdíjas tag), Szilassy Aladár pénzügyi közigazg. biró Budapesten (aj. br. Radvánszky Béla.) Pártoló tagokúl: gr. Schmidegg Ferencz Gmundenben (aj. a titkár), herczeg Hohenlohe Chlodvig Saágon (aj. Majláth Béla), Sipeki Balázs Iván Budapesten (aj. Szent-Ivány Zoltán), Évdíjas tagokúl: Gedeon Gellért Násdasdon (aj. Csoma József) Gräfl. Breunner’sche Fidei-Commiss Bibliothek Grafeneggben, dr. Békefy Remig tanár Pécsett, Pauker Dániel könyvkereskedése Nagyváradon (aj, a titkár). Az ajánlottak a társaság tagjaiúl megválasztattak.
Titkár jelentést tesz a társaság pénztárának állapotáról az 1889. év végén; e szerint
Bevétel volt 1889. jan. 1-től
4293
frt
95
kr.
Kiadás volt 1889. jan. 1-től
3430
«
86
«
Pénztári maradvány
863
frt
09
kr.
 
Vagyonállás.
Értékpapirosokban
7500
frt
kr.
Alapító levelekben
2800
«
«
Alapító levelek nélkül fizetett kamatok tőkéje
1200
«
«
Összesen
11500
frt
kr.
Ehhez a pénztári maradvány
863
«
09
«
Összes vagyon
12363
frt
09
kr.
 
A részletes pénztári kimutatás a pénztárnok betegsége miatt el nem készülhetvén, a választmány elrendelte, hogy az alkalmas időben vizsgáltassék meg a kiküldött vál. tagok által, miről a legközelebbi vál. ülésen jelentés teendő.
Thaly Kálmán vál. tag indítványozza, hogy a társaság a heraldikai anyagon kívül egyes családi levéltárakban, kivált a vörösvári levéltárban lévő genealogiai anyagra, leszármazási táblákra is figyelemmel legyen és azokat összegyűjteni iparkodjék. A választmány helyesli az eszmét és egyes tagjai kutatásaik alkalmával erre figyelmet fognak fordítani.
A jegyzőkönyv hitelesítésére Széll Farkas és Szinnyei József vál. tagok kéretvén meg, az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem