Kérdés, László erdélyi vajda nemzetsége iránt.

Teljes szövegű keresés

Kérdés, László erdélyi vajda nemzetsége iránt.
László erdélyi vajdát, a hatalmas főurat, ki Bajor Ottó királyt csúffá tette, őt elfogta s a szent koronát tőle elvette, történetiróink sokáig, de sőt a legújabb időkig Apor nemzetségből valónak tartották s általában e vezetéknéven nevezték.
Újabban ez állítás alaptalanságát belátván, némely genealogusaink kezdették – halkan ugyan – a Hermann nemzetségből valónak tartani e László vajdát.
Azonban ez állítás is csak akkor volna megokolható, ha sikerűlne bebizonyítani, hogy a Nagy Lajos korában híressé vált Laczkfiak, kik kétségtelenűl a Hermann nemzetségből származnak, e Károly-kori László vajda ivadéka. De – úgy hiszem – ez nem fog sikerűlni.*
* Lásd dr. Karácsonyi János értekezését: «A kerekegyházi Laczkfyak családfája.» (Turul, IV. 116.) És ugyan tőle: «A Laczkfyak története». (A [dél-magyarországi] történeti és régészeti Értesítő, III. 5. 134.)
Szabad-e t. genealogusainkat ama László vajda nemzetsége más nyomára vezetnem?
A Székely Oklevéltárban (I. 29.) előkerűl Magister Petrus, dictus Fogos, comes Siculorum, frater venerabilis patris P(etri) Dei gratia episcopi Transilvaniae; és más alkalommal (Árpádkori új Okmt. XII. 557.) ugyanezen Fogas Péter előfordúl ily alakban: magister Petrus, comes Siculorum, filius comitis Stephani, filii Ders, de genere Bew.
Hogy e két okmányban, melyek egyike 1294-ben, másika 1299-ben kelt, a megnevezett Péter egy és ugyanazon személy, nem szenved kétséget, minthogy mindkét helyen a székelyek grófjának neveztetik, és Péter erdélyi püspök testvérének mondatik.
Mivel pedig Péter erdélyi püspök a szóban forgó László erdélyi vajda testvére,* következnék, hogy László vajda is a Bő nemzetséghez tartozott. Az a körülmény, hogy két testvér egy családban ugyanegy keresztnéven neveztetik, e helyt még bizonyító erővel bírna, miután 141épen e családban, László vajdának is két fiát szintén Lászlónak hítták. (Fejér, Cod. Dipl. VIII/I. 497.).
* V. ö. Fejér. Cod. Dipl. VIII. 1. 203. l.
De ott a bökkenő, hogy a frater szó középkori okleveleinkben nem mindig testvért, hanem sokszor csupán atyafit, rokont jelent. És épen az idézett oklevélben (Árpk. új Okmt. XII. 557.) előfordúl bizonyos magister Egidius, filius magistri Gregorii, kinek Péter erdélyi püspök szintén «frater»-e, kivel azonban a Bő nemzetségbeli Fogas Péter székely gróf «in linea consanguinitatis proxima» «in secundo gradu collaterali» rokon csak, és kit mindketten Egyed mester és Péter püspök cognatus et frater-nek czímeznek, tehát csak unoka-testvérek, s ekkor az a megoldatlan kérdés támad: atyai vagy anyai ágról-e?
Van azonban még egy kiinduló pontunk, melytől – meglehet – hozzá férhetünk László vajda nemzeségéhez.
Ugyanezen okiratban (Árpk. új Okmt. XII 557.) a nevezett Gergelyfia Egyed mester, az erdélyi püspök «frater»-e, de genere Thomae bani (Tomaj nemzetség?) eredettnek mondatik. Lehet tehát, hogy László vajda ugyane nemzetségből való, föltéve, ha Gergely fia Egyed, Péter erdélyi püspök és László vajda édes testvérek. Ez utóbbi kettőről emlékezetem azt mondja, hogy igen; de mily alapon? azt (megvallom) irásbeli jegyzeteim tömegében újra föl nem találtam.
További csekély tanulmányaim folyamában minden esetre figyelemmel kísérem e kérdést. Hanem mert több szem többet lát, tisztelettel fölkérem genealogiával foglalkozó érdemes szakférfiainkat, különösen Erdély történeti tudós buvárait, hogy ez érdekes kérdést földeríteni segítsenek.
PÓR ANTAL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem