1. A hűbérkori egyén.

Teljes szövegű keresés

1. A hűbérkori egyén.
A hűbéri rendszer eredeti formájában az egyéniségen nyugszik; egyénekre, az egyéniségek képességére van fektetve. A görög-római czivilizáczióban az egyén fel volt áldozva az államnak. A görögöknél a kitünőségek az osztrácismusnak voltak kitéve. Rómában rövid úton vérzettek el. A hűbéri rendszer, germán fogalmak alapján, az egyént felszabadította; az egyén joga, az ember természettől nyert szabadsági igénye proklamálva lett. Csakhogy egyelőre azok részére, kiknek vitézségére számítani lehetett. De így is egy nagy vívmány: az egyén, az egyéniségi érzet kifejlett, benne az ember emberré képződött.
A hűbérkori egyén vallásos és lovagias. Bátor, mégis a babonásság bizonyos nyomása alatt él. A mai kor realismusának ingereit nem ismeri, s a romanticismus légkörében él.
A férfi nyers, de nemes és lovagias. Mindenki annyit ér, a mily bátor és vitéz. Jelszava noblesse oblige, Dieu et Patrie. Lovon nő fel. Csatázik vagy vadász. Szomszédjával vagy az ellenséggel örök harczban él. Paripán, fegyveresen jelenik meg, s minden perczben kész kardot rántani. Minden érzése, gondolatja, támadás vagy védelem. Ha nincs ellenség, a vadakkal küzd. A fegyverforgatás büszkesége és öröme. Szereti a földet, nyáját, a mező örömeit. Békés foglalkozása a földmívelés. Ipar, művészet, tudomány nem illeti meg.
A istennek, férjének és gyermekeinek él. Míg a férj csatáz, gyermekei nevelését, a gazdaságot, a vár vagy kastély védelmét intézi. Ha békés napjai vannak, a háztartással, hímzéssel foglalkozik. Hallgatja a népmeséket és lovagregényeket. A magány mindent a költészet bűbájával von be körülte.
A férfi seniorának, a nőnem a férfinemnek vazallusa. A függés, alárendeltség, a szolgaság bizonyos nemében élnek, s ez nemcsak megnyugtató reájok nézve, sőt büszkék reá. Vazallusnak lenni, jobbágynak czímeztetni, kitüntetés, az a jobbágybeli születés, a földbirtokosság, a nemesség jelzője, s a vazallusság, a jobbágyság nem csak czím, nem csak hódolati kifejezés, hanem egy érzés, egy viszony, mely azon kort boldogította.
KŐVÁRY LÁSZLÓ.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem