Lehetséges fejlesztések

Teljes szövegű keresés

Lehetséges fejlesztések
– Gépipar, a járműiparhoz kapcsolódó alkatrészgyártás, összeszerelés, jármű-elektronika.
– A kialakuló feldolgozóipari klaszterekhez (gépipar, autógyártás, elektronikai ipar) kapcsolódó tevékenységek, beszállítói hálózatok, üzleti szolgáltatások szervezése, a kis- és középvállalati szektor versenyképességének és műszaki-technológiai adaptációs képességének fejlesztése.
– A kis- és középvállalkozások számára inkubátorházak, technológiai, transzferközpontok, regionális bankok hálózatának létrehozása szükséges. A K+F eredményeket hasznosító technológiai centrumok a fejlődő nagyipari központokba (Győr, Mosonmagyaróvár, Szombathely) telepítendők. Győr, Sopron, Szombathely és Mosonmagyaróvár kiemelt fejlesztése szükséges ahhoz, hogy a Nyugat-Dunántúl rendelkezzék kutatási-oktatási és vállalkozási szempontból is elsőrendű centrumokkal.
– Számítani lehet arra, hogy a már meglévő ipari kapacitás ebben a régióban fokozott intenzitással termel, és a budapesti agglomerációhoz kapcsolódva a határszéltől összefüggő dinamikus ipari régió alakul ki.
– Sopronban és Győrött kormányzati támogatással vállalkozási formában logisztikai központok építhetők ki, amelyek az európai logisztikai központok hálózatához kapcsolódnak.
– A régió idegenforgalmi potenciálja jelentős, a Sopron-Kőszegalja üdülőkörzet, illetve műemlékei, termálfürdői komplex idegenforgalmi kínálattá fejleszthetők. Fejlesztendők a turizmus infrastrukturális feltételei Dél-Zala és a Göcsej térségében.
– Vállalkozói övezet kialakítása indokolt Lenti–
Rédics térségében.
– A zalai szénhidrogén-bányászat visszaszorulása miatt szerkezetváltozás megvalósítása szükséges a zalai térségben.
– Az országhatár menti együttműködéseknek (osztrák–magyar határ menti együttműködések, illetve ezekre alapozva az Interreg II.–PHARE CBC-program, 1996–1999) számos eredménye van, ám a jövőben új együttműködési formákra van szükség. Középtávon ki kell alakítani – éppen az egész térség tartós megújítása miatt – a Bécs–Pozsony–Győr–Sopron eurorégiót, előkészíteni és hosszabb távon létrehozni az osztrák–szlovén–magyar hármas határ-együttműködést. Az új regionális együttműködésekhez kapcsolódhatnak a határ menti kistérségi kooperációk, ezeknek viszont középtávon csak az új határátkelők megnyitása adhat lendületet. Szlovákiával lehetséges Komárom–Esztergom megye térségében. Hozzájárulhat a kapcsolatok fejlődéséhez a közlekedési feltételek helyreállítása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem