Az Alföld közös fejlesztési irányai

Teljes szövegű keresés

Az Alföld közös fejlesztési irányai
Az Alföldről szóló országgyűlési határozatban foglaltaknak megfelelően átfogó kutatás folyt, melynek alapján a következő általános, az Alföld mindkét régiójára érvényes fejlesztési irányok határozhatók meg:
– Az alföldi táj sajátosságainak további feltárása, megőrzése, szükség szerinti rehabilitációja. A tervezési-fejlesztési programoknak a táj természetes térbeli vázát adó rendszerek (tanyák, facsoportok, folyó menti zónák, semlyékek) tájformáló, -strukturáló és -tagoló funkcióit kell visszaállítani, az ennek megfelelő földhasználati, mezőgazdasági művelési technikák és a szükséges szabályozó – ösztönző és tiltó – eszközök alkalmazásával.
– Az Alföld termőképességének, termőtalajának megőrzése a táj és a mezőgazdálkodás számára is alapvető szükséglet. Stratégiai elvként megfogalmazható, hogy elsőbbséget kell adni a talajvédelemnek, a károsodások elkerülésének és a területhasznosítás ökológiai adottsághoz illeszkedő megváltoztatásának.
– Az alföldi hagyományos agrárkultúrák megőrzése az ország szempontjából is alapvető feladat. A területarányt átlagosan 1,5-szeresen, de egyes kultúrák tekintetében 2-3-szorosan meghaladó mezőgazdasági termelés mutatja a jelentőségét. Az önellátó paraszti hagyományok és a régió számottevő agrárkutatási potenciálja nyomán az ágazatot érő gazdasági kihívásoknak megfelelően e téren stratégiai cél lehet az egyes kultúrák esetében (pl. alma, bor, zöldség) a termelés átgondolt, tervezett és szelektív csökkentése, a termelési-feldolgozási-értékesítési lánc újraszervezése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem