Székesfehérvár a lehetőségek városa

Teljes szövegű keresés

Székesfehérvár a lehetőségek városa
Székesfehérvár Magyarország szívében, Budapesttől alig hatvan kilométerre, a Nyugat- és Délkelet-Európát összekötő főutak és vasútvonalak csomópontjában helyezkedik el. Az ország nyolcadik legnépesebb városa és közvetlen vonzáskörzetével együtt a legfejlettebb térségek egyike. Az egy főre jutó GDP alapján a negyedik helyen áll a magyar városok sorában. Fontos ipari, szellemi és kereskedelmi központ..
A város történelmi jelentősége a honfoglalás idejére, a magyar államiság kezdetéig, vagyis a 900-as évekre nyúlik vissza. Géza fejedelem uralkodása alatt lett fejedelmi székhely, majd a kereszténységet az egész országra kiterjesztő Szent István király uralkodása idején az ország első fővárosa.
Székesfehérvár egészen a 16. századi török megszállásig a magyar államiság központja maradt. Hagyományosan Szent István városában koronázták meg a trónra lépő királyokat, és a város volt a koronázási jelvények, a kincstár és a királyi levéltár őrzője is, noha a főváros szerepe a 14. században Budára szállt át.
A csaknem 150 évig tartó török megszállás és a szüntelen háborúskodás miatt a város történelmi emlékeinek nagy része – így az ősi királyi vár, a fényes királyi bazilika éa középkori paloták – megsemmisült. A hajdani nagy időkre ma a nemzeti emlékhelyül szolgáló romkert emlékeztet, ahol a monumentális, ezeréves királyi bazilika falmaradványai láthatók.
Az ország török uralom alóli felszabadítása, a város visszafoglalása után, a 17–18. században épült ki a városképet ma is meghatározó városközpont, barokk, rokokó és copf stílusú házaival, főúri palotáival, méltóságteljes templomaival.
Székesfehérvár ma az ország egyik legjelentősebb ipari központja. A rendszerváltás óta eltelt néhány év alatt a város akár a kelet-európai változások sikermodelljéül is szolgálhatna.
A gyökeres társadalmi-gazdasági átalakulás következtében a 90-es évek elején Székesfehérvár ipari nagyüzemei gyakorlatilag összeomlottak, a munkanélküliség elérte a harminc százalékot. A város azonban a bajok közepette hihetetlen vitalitásról tett tanúbizonyságot. A rendkívül előnyös adottságokra alapozott, átgondolt, befektetésösztönző várospolitika eredményeként a nagy léptékű beruházások sora jött létre a városban.
1990 óta mintegy 1,3 milliárd dollár külföldi működő tőke áramlott a városba, ahol olyan világhírű cégek sora telepedett meg, mint például a Ford, a Philips–Grundig, az IBM, az Alcoa, a Nokia, a Parmalat, a Stollwerck, a Matsushita és mások. Több tisztán magyar tulajdonú vállalkozás is látványos sikereket ért el, mint példáula szám1tástechnikában hazai piacvezető Albacomp, az élelmiszer-ipari érdekeltségű Cerbona Rt. és a megújult Videoton.
Nem ok nélkül emlegetik meghatározó üzleti-pénzügyi körökben Székesfehérvárt a világ legdinamikusabban fejlődő városai között. A fejlődés lendülete napjainkban is töretlen. Új és újabb befektetők fognak hozzá beruházásokhoz a városban és szűkebb vonzáskörzetében. Nem véletlen, hogy a hat magyarországi ipari park közül három éppen Székesfehérváron alakult ki. A befektetők fogadására európai normák szerint előkészített ipari parkokban gyakorlatilag korlátlan lehetőségek kínálkoznak, bármilyen, nem környezetszennyező tevékenység számára.
A város jelentős pénzügyi központ. Az országban fellelhető komolyabb bankok mindegyike önálló fiókot nyitott Székesfehérváron.
A kiváló közlekedési adottságok elsőrangúan alkalmassá teszik a várost egy nagyszabású logisztikai központ kialakítására, melynek kiépítése máris megkezdődött.
A 90-es években nagy léptékű stratégiai befektetések valósultak meg Székesfehérváron, mégpedig a legváltozatosabb formában. A Ford, a Philips–Grundig, az IBM, a Nokia, a Stollwerck, a Shell-Gas, a General Plasticks zöldmezős beruházással létesített gyárat, telephelyet. A Parmalat és az Alcoa az állami vállalatok privatizációjánál szerzett érdekeltséget a városban, míg az Emerson, a Kenwood, a Matsushita és a Texas Instruments termelési együttműködés keretében jelent meg Székesfehérváron.
Székesfehérvár lakossága 108 ezer fő. A keresőképes, 10–59 éves korosztály létszáma meghaladja a hatvanezret. A húsz év alattiak lélekszáma mintegy harmincezerre tehető.
Székesfehérváron nyolcezer körüli a regisztrált munkanélküliek száma. Kereken negyedrészük magasabb iskolai végzettségű.
Jól működik a városaban a munkanélküliek újraelhelyezkedését segítő képzési, átképzési, továbbképzési rendszer. A Székesfehérvári Munkaerő-fejlesztő és -képző Központ szinte naprakészen alkalmazkodik a munkaerő-piaci igényekhez. Az iskolai keretek között folyó szakmai képzés tananyaga, képzési rendszere szintén rugalmasan követi a nagy munkáltatók elképzeléseit.
Az önkormányzat sokat tesz a kisvállalkozások megerősödéséért. A Phare-támogatással működő Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a kezdő vállalkozások százait segytette a beindulás legnehezebb szakaszában. Tevékenységét nem csupán Magyarországon, hanem a kelel-európai régióban is példaként emlegetik. A székesfehérvári Inkubátorházból számos, mára megerősödött, sikeres vállalkozás indult.
A város szellemi és gazdasági kisugárzása harminc-negyven kilométerre terjed ki. A vonzáskörzet lakossága sok szállal kötődik Székesfehérvárhoz. A régió és a város között jó az egüttműködés, kölcsönösen segítik egymást. A környező települések számos befektetési lehetőséget is kínálnak az érdeklődők számára.
A székesfehérvári ipari parkok létrejöttét és további fejlődését számos kedvező körülmény segíti. A városban továbbra is rendelkezésre áll a magasan képzett és viszonylag olcsó munkaerő, a meglévő átképzési és továbbképzési rendszerek az igényekhez alkalmazkodnak. Az önkormányzat különféle támogatásokkal és kedvező adószabályokkal ösztönzi az új befektetéseket. Az ipari parkok mindegyike teljes körű infrastruktúrával rendelkezik. Jelentős előny a nemzetközi összehasonlításban is gyors megvalósulási idő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem