Szeptember 16.

Teljes szövegű keresés

Szeptember 16.
– Horn Gyula magyar és Nicolae Vacaroiu román miniszterelnök, Ion Iliescu román államfő jelenlétében aláírta a magyar–román alapszerződést a romániai Temesváron.
– Vizsgálat a holocaustpénzekről. A svájci kormány – nemzetközi nyomásra – bejelentette, hogy történészekből, jogászokból és pénzügyi szakemberekből álló bizottságot állítanak fel egyrészt a holocaust áldozatainak, másrészt a náciknak az ország bankjaiban elhelyezett pénzei és értéktárgyai felmérésére. Az utóbbi ötven évben Svájc a banktitok sérthetetlenségére hivatkozva tagadta meg a felvilágosítást az ottani bankok trezorjaiba menekített zsidó vagyonokról, illetve a nácik által oda rejtett rablott műkincsekről és aranykészletről. Amerikai és brit archívumok tanúsága szerint mai értéken mintegy 7 milliárd dollárnak megfelelő bankbetét és vagyontárgy, valamint körülbelül ugyanilyen értékű, a megszállt országokban zsákmányolt arany került a háború alatt svájci bankokba, amelyek ennek csak a törerdékét szolgáltatták vissza, olykor meglehetősen kétes ügyletek során. A volt szocialista országokkal, így Magyarországgal például olyan titkos államközi megállapodásokat kötött Svájc, hogy az államosítások miatt kárt szenvedett saját állampolgárait az adott ország holocaust áldozatainak gazdátlanul maradt számláiról kárpótolja. A mintegy 450 svájci bankot érintő vizsgálatok várhatóan másfél-két évig tartanak majd, s a különbizottságnak joga lesz a banktitok feloldására is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem