Szeptember 13.

Teljes szövegű keresés

Szeptember 13.
– Német takarékossági csomag. Másodszor is megszavazta, s ezzel törvényerőre emelte a Bundestag a Theo Waigel pénzügyminiszter nevével fémjelzett Sparpaketet, miután a kétkamarás törvényhozás ellenzéki többségű felsőháza, a Bundesrat egy nappal korábban elutasította azt. A táppénz 20 százalékos lefaragását, a nyugdíjkorhatár egységesen 65 évre való emelését és számos egyéb szociális megszorítást tartalmazó programra az 1999-ben indítandó Európai Monetáris Unió miatt van szükség. Az abban való részvétel szigorú feltételeit annak idején a leghangosabban követelő Németország az idén sem tud eleget tenni a maastrichti szerződésben rögzített követelményeknek – költségvetési hiánya például az idén is meghaladja a 3 százalékos határt –, amiben a gazdaság erőteljes lelassulása és a rekordszintű munkanélküliség mellett szerepet játszik az is, hogy eddig összességében ezermilliárd márkát kellett a keleti tartományok talpra állítására fordítani. A helyzetet bonyolítja a politikai téren tapasztalható kifulladás. A kormányzó kereszténydemokraták (CDU) novemberi kongresszusán elnökként újraválasztott Kohl ugyan Németországnak a második világháború után leghosszabb ideje, több mint 14 éve hivatalban lévő kancellárja lett, személyét egyre több támadás éri, a koalíciós partner FDP pedig kifelé kacsingat.
– A Tátrában csúcstalálkozóra ültek össze a CEFTA-országok miniszterelnökei. A csúcs alkalmat adott Horn Gyula magyar és Vladimír Meciar szlovák kormányfő találkozójára is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem