Október 23.

Teljes szövegű keresés

Október 23.
– Váratlanul lemondott miniszterelnöki posztjáról Gro Harlem Grundtland norvég kormányfő. Az 57 éves asszony sokáig Norvégia legnépszerűbb politikusának számított.
– Magyarország, Olaszország és Szlovénia kapcsolatainak szorosabbá fűzéséről írt alá megállapodást Lamberto Dini olasz, Kovács László magyar és Davorin Kracun szlovén külügyminiszter.
– Vatikáni újítások. II. János Pál pápa a római egyház történetében először lényegében elismerte az evolúció elméletét a Szentszék tudósainak írott levelében, amelyben összeegyeztethetőnek mondta azt a katolikus tanítással. A korábban már Galilei és Kopernikusz elveit is rehabilitáló szentatya az év elején kezdeményezte a pápaválasztó konklávé reformját is, novemberben pedig üzenetben indítványozta a katolikus egyház „történelmi bűneinek” és mulasztásainak nyilvános beismerését. A figyelem középpontjában azonban a 76 éves, korábban már többféle betegséggel kezelt pápa egészségi állapotának romlása állt. Az aggodalmakat fokozta, hogy II. János Pál februárban közzétette a Szentszék „megüresedésére” érvényes új szabályokat, amelyekben – szemben a korábbi, csak a pápa halálakor alkalmazható utódlással – szerepel a lemondás esete is. Bár kezdődő Parkinson-kórról szóló értesülések is napvilágot láttak, kezelőorvosai csak az októberi sikeres vakbélműtétről voltak hajlandók beszámolni. A világjáró pápának is nevezett II. János Pál betegsége ellenére folytatta utazásait, az idén többek között Közép-Amerikában, Tunéziában, Szlovéniában és – második alkalommal – Magyarországon is járt. Áttörésként értékelték Fidel Castro kubai államfővel folytatott novemberi római találkozóját, amelynek eredményeképpen jövőre várhatóan a Latin-Amerikában eddig egyedül elkerült Kubába is ellátogat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem