Március 8.

Teljes szövegű keresés

Március 8.
– Kínai hadgyakorlat Tajvannál. A kínai néphadsereg a korábbiaknál is provokatívabb hadgyakorlat-sorozatba kezdett a Peking által „renegát tartománynak” tekintett Tajvan partjainál. Az erőfitogtatással azt akarták megakadályozni, hogy a március 23-i parlamenti, illetve elnökválasztáson teret nyerjenek a sziget függetlenségének megerősítését szorgalmazó politikai erők. A feszültség olyannyira kiéleződött, hogy az Egyesült Államok a vietnami háború óta nem látott haditengerészeti erővel jelent meg a térségben. A Tajvan történetének első közvetlen elnökválasztását aztán a vártnál nagyobb arányban, a szavazatok 54 százalékát megszerezve nyerte meg a szigetet 1988 óta irányító Li Teng-huj, pártja az 1949 óta kormányzó Kuomintang pedig a parlamentben őrizte meg abszolút többségét. Peking az uralma alá 1997. július 1-jével visszatérő Hongkonggal szemben is keményen politizált: megerősítette, hogy a jövőre „különleges adminisztrációs régióvá” váló brit koronagyarmat részben választott törvényhozó testületét a hatalomváltás után azonnal feloszlatja. Magában Kínában nyugodt volt az év: a gazdasági növekedés 10 százalék körül alakult, a hivatalos infláció 8 százalék alá süllyedt, Csiang Cö-min pártfőtitkár-államfő pedig megszilárdítani látszott vezető pozícióját a nyilvánosságtól visszavonult, ám Kína első emberének tartott 92 éves Teng Hsziao-ping utódlásáért folyó versenyben.
– Gyarmati István nagykövet, az EBESZ soros elnökének személyes megbízottja vezetésével szakértői küldöttség utazott Bosznia-Hercegovinába. Az EBESZ-delegáció abban a katonai ellenőrzésben vesz részt, amelyet a daytoni megállapodás és a januárban Bécsben kidolgozott bizalomerősítő dokumentum határozott meg.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem