Március 29.

Teljes szövegű keresés

Március 29.
– Magyarország a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezet, az OECD tagja lett. Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter és Jean-Claude Paye, az OECD főtitkára a szervezet székhelyén, Párizsban aláírta a csatlakozási okmányt.
– Ünnepélyes körülmények között, egynapos rendkívüli ülésszakkal, 15 állam- és kormányfő jelenlétében kezdetét vette Torinóban az EU jövő júniusig tartó kormányközi konferenciája. A különböző helyszíneken, de elsősorban Brüsszelben folyó tárgyalássorozat célja az Unió kettős reformja: az intézményrendszer és a döntési mechanizmus felkészítése az egységes valuta és a közös jegybank megteremtésére, illetve az EU további – mindenekelőtt keleti irányú – bővítésére. A szakértői szinten folyó konferencia első nyolc hónapja alatt azonban nem sok érdemi történt, a döntéseket továbbra is az állam- és kormányfők hozták, s a szakminiszterek készítették elő. Azt is ők döntötték el szeptemberben, hogy az 1999. január 1-jén indítani tervezett pénzügyi unióba belépni nem tudó vagy nem akaró tagországokat a mostanihoz hasonló árfolyam-lebegtetési rendszer köti majd a közös valutához, az euróhoz. Miután az idei gazdasági eredményeivel még mindig csak Dánia, Írország és Luxemburg teljesítette a „belépési kritériumokat”, a jövő évi tervekben szereplő gazdasági mutatókat minden tagország igyekszik az 1998 tavaszán esedékes megmérettetést figyelembe véve meghatározni. November 25-én négy év „száműzetés” után az olasz lírát visszaléptették az EU árfolyam-lebegtetési mechanizmusába.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem