Augusztus 26.

Teljes szövegű keresés

Augusztus 26.
– Elnöki perek Szöulban. Cson Tu Hvan egykori elnököt halálra, utódját, Ro Te Vut pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a szöuli bíróság az 1997-es puccsban és az 1980-as kvangdzsui vérengzésben játszott szerepük miatt indított perben. A két exelnök ellen ezen kívül – a Kim Jung Szam államfő által a közélet megtisztításáért indított kampány részeként – korrupciós per is folyt, s a nekik az állami megrendelésekért cserébe jelentős „hálapénzeket” fizető nagyvállalatok – többek között a Daewoo és a Samsung – vezetőit is elítélték. A perek is azt jelzik, hogy Dél-Koreában hozzáláttak az erősen centralizált államigazgatás reformjához, a politikai elit és a nagyvállalatok közötti összefonódás felszámolásához. Mindez azonban a gazdaság teljesítményére egyelőre nincs jó hatással: a harmadik negyedévben a GDP „csak” 6,4 százalékkal nőtt – ami 1993 második negyedéve óta a leggyengébb eredmény –, az export csökkent, s a fogyasztás növekedése is lassult. Ennek ellenére az OECD októberben a tagjai közé fogadta a Dél-koreai Köztársaságot. Nem enyhült az Észak-Koreával szembeni ellenségeskedés: szeptemberben kis híján fegyveres összetűzésre került sor, miután egy kémkedő északi tengeralattjáró zátonyra futott a dél-koreai partoknál. Észak-Koreában egyébként még az idén sem iktatták be hivatalosan államfőnek az 1994-ben meghalt Kim Ir Szen fiát, Kim Dzsong Ilt, s az országból továbbra is tömeges éhínségről szóló hírek szivárogtak ki.
– Romániában nyolc megye prefektusát bocsátották el.
– Nikola Sainovics jugoszláv miniszterelnök-helyettes vezetésével hivatalos jugoszláv küldöttség utazott Szarajevóba. Több mint négy éve járt utoljára belgrádi vezető hivatalos látogatáson a boszniai fővárosban.
– 24 órán belül két pokolgép robbant Pozsony belvárosában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem