Március 13. – Szerda

Teljes szövegű keresés

Március 13. – Szerda
– Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a házszabálynak megfelelőnek tartja a Magyar Demokrata Néppárt parlamenti frakciójának megalakulását. A kérdésben a parlament a jövő héten szavaz. Torgyán József, a kisgazdák elnöke bejelentette: ha az Országgyűlés többsége engedélyezi az MDNP-frakció megalakítását, akkor pártja az Alkotmánybírósághoz fordul.
– Az olajgate néven elhíresült ügyet vizsgáló parlamenti bizottság meghallgatta Pál László volt ipari minisztert, a MOL elnökét, Dunai Imre ipari és kereskedelmi minisztert, Szabó Györgyöt, a MOL korábbi vezérigazgatóját és Szokai Imrét, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnökét. A bizottság tovább vizsgálódik, annak ellenére, hogy az orosz államadósság ellentételezése során törvénysértést nem tapasztaltak.
– A Duna TV már köztartozásainak sem tud eleget tenni, mert még nem érkezett meg a műholdas csatornának a költségvetési támogatás havi része – hangzott el a hatpárti média-albizottság ülésén. Az MTV egyébként 7 milliárd, a Duna Tv 3,4 milliárd, a Rádió 6,6 milliárd forintos pótlólagos pénzigényt jelentett be az átalakulás kiadásaira.
– A fővárosi önkormányzat öt ellenzéki pártja nem vesz részt a városvezetés március 15-ei megemlékezésén a Petőfi-szobornál. Tirts Tamás, a Fidesz-MPP frakcióvezetője a döntést azzal indokolta, hogy az ellenzéki frakcióvezetők nem mondhatnak beszédet és nem koszorúzhatnak. Demszky Gábor főpolgármester válaszában emlékeztetett rá: az ünnepi beszédet hagyományosan a főpolgármester tartja.
– Művészeti kitüntetéseket adott át a kultuszminiszter. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta többek között Galántai Zsolt balettművész, Boros Mátyás zenész-főprímás. Az ezüst érdemkeresztet vette át mások mellett Terjék Jenő színházi ügyelő. A tíz, Balázs-Béla-díjjal kitüntetett között volt Sós Mária és Radó Gyula rendező, Szilágyi Virgil és Zentay László operatőr, Kremsier Edit szerkesztő-dramaturg. Március 15-e alkalmából közel százan vehettek át művészeti kitüntetéseket. A kimagasló újságírói tevékenység elismeréséért adható Táncsics Mihály-díjat Antal Anikó (Népszabadság), Berta Béla (MR), Buják Attila (168 Óra), Horváth Dezső (Délmagyarország), Kipke Tamás (Új Ember), R. Székely Julianna (Magyar Hírlap) vehette át.
– Több mint féléves szünet után a szabad sajtó napja alkalmából újra megjelent a Beszélő című politikai és kulturális folyóirat.
– Alternatív Kossuth-díjat kapott Hernádi Gyula író. Az állami Kossuth-díjnál egy forinttal magasabb összegű, nem hivatalos elismerést a balesete után lábadozó író otthonában vette át. A magukat megnevezni nem kívánó civilszervezetek által alapított díj egyik kurátora, Makovecz Imre az egyik legnagyobb magyar írónak nevezte Hernádit.
– Az M5-ös autópálya alapkőletételével megkezdődött a második magyarországi koncessziós közúti beruházás. A jelenleg is meglévő szakaszokat magában foglaló, 93 kilométeres szakaszt a személygépkocsival közlekedők kilométerenként öt forintos díjért használhatják.
– A MÁV Rt. lezárta a február 26-i, kutasi baleset körülményeinek belső vizsgálatát. A vizsgáló szerint a tizenhárom halálos áldozatot követelő szerencsétlenség elkerülhető lett volna, ha Kutas-megálló sorompókezelője az előírt időben leereszti a teljes csapórudas sorompót.
– Életének nyolcvannegyedik évében elhunyt Balla Ödön újságíró. A Magyar Nemzet bűnügyi riportere 1938-ban a lap egyik alapító zsurnalisztája volt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem