Március 11. – Hétfő

Teljes szövegű keresés

Március 11. – Hétfő
– A Magyar Demokrata Fórumból kivált tizenöt képviselő Szabó Ivánt választotta vezetőjének a Magyar Demokrata Néppárt parlamenti frakciójának alakuló ülésén. Az MDF tizenkilenc fős képviselőcsoportjának Demeter Ervin lett a vezetője. A két párt megbízottjai tárgyalást kezdtek az MDF eredeti, negyvenkét parlamenti bizottsági helyének elosztásáról, az irodák és a technikai felszerelés megosztásáról. A képviselők létszámaránya szerint az MDF-et 25, az MDNP-t 17 parlamenti bizottsági hely illetheti meg.
– Mindkét frakció ülésén megjelent Salamon László, az Országgyűlés MDF-es alelnöke, és bejelentette: Für Lajos korábbi pártelnökhöz hasonlóan egyik képviselőcsoporthoz sem csatlakozik, hanem a függetlenekhez ül át. Ezzel automatikusan megszűnt parlamenti alelnöki megbízatása.
– A nemzetbiztonsági bizottság MDF-es elnöke, Boross Péter is lemondott tisztségéről.
– A Független Kisgazdapárt megszakítja minden kapcsolatát a Magyar Demokrata Fórummal, a Fidesszel és a Magyar Demokrata Néppárttal – jelentette be Torgyán József. A kisgazdák elnöke ezzel reagált a Duna Televízió vasárnap esti Heti Hírmondó című műsorában elhangzott bírálatokra.
– Az Országgyűlés többségi szavazattal elfogadta a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak idei költségvetéséhez benyújtott módosító javaslatcsomagot. A nyugdíj– és az egészségbiztosító együttes pénzhiányát 17,8 milliárd forintban határozták meg a képviselők. A módosításokkal több olyan ellátás tb-finanszírozását is visszaállították, amely jelentős lakossági érdekeket szolgál – néhány fogászati ellátás és a fogszabályozás ismét ingyenes lesz.
– Horn Gyula miniszterelnök a plenáris ülésen reagált a Független Kisgazdapárt alternatív gazdasági programjára és a Hazánk holnap című, Torgyán József pártelnök által jegyzett alapvetésre. Horn kijelentette: a kisgazdák dolgozata összességében alátámasztja a kormányzati célok és utak helyességét.
– Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Párt elnöke erdélyi tárgyalásainak tapasztalatait összegezve kifejtette: szükség lenne egy olyan konferenciára, amelyen a határon túli magyarok szervezeteinek vezetői mellett a magyar parlamenti pártok illetékesei is részt vennének. Ezen lehetne elfogadni egy közös, a későbbiekben egységesen képviselhető autonómiakoncepciót.
– A Millecentenáriumi Emlékbizottság szerkesztésében elkészült a honfoglalás 1100. évfordulójának eseménynaptára – jelentette be Magyar Bálint művelődési miniszter. Az ország másfél száz településén csaknem ezer rendezvény lesz az elkövetkező tíz hónapban. A programról a kéthetente megjelenő Hírmondó című kiadvány tájékoztat, a televízió Magyarok cselekedetei címmel indít 250 epizódból álló sorozatot.
– Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Diósgyőri Acélművek Kft. dolgozói, mert csupán hatszázalékos béremelést kaptak a követelt 23 százalék helyett.
– Átmenetileg visszatelepült az Egyesült Államokba Téglássy Tamás, az Országos Idegenforgalmi Hivatal 1991 és 1993 közötti elnöke.
– A Magyar Sajtóalapítvány Opus-díját az idén Kepes András televíziós személyiség, Lehoczki István karikaturista és Szigethy András, a Népszabadság főmunkatársa kapta.
– Tatabánya közgyűlése kitiltotta a város lakótelepeiről a harci kutyának minősülő fajták tartását, a település közigazgatási határain belül a kertes, családi házas részek közterületein is tilos az ilyen ebek sétáltatása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem