Rendkívüli események az 1996-os évben

Teljes szövegű keresés

Rendkívüli események az 1996-os évben
1996. januárjában két alkalommal is Pilis térségében jelentős károkat okozott a fákra, oszlopokra, távvezetékekre lerakódott nagy mennyiségű hó, zúzmara, jég. Január 7-én és 8-án a területre sokfelé ónos eső esett. Ezt megelőzően pedig többször is havazott, majd az ónos eső miatt vastag jégpáncél keletkezett a különböző felületeken. Távvezetékek szakadtak le, oszlopok dőltek ki, de az erdőkben is súlyos károk voltak, sok fa kidőlt, faágak törtek le. Ekkor a Pilis nagy részén tilos volt közlekedni. Január 25-e körül a meteorológiai paraméterek szintén kedvezőek voltak zúzmara, jég és hó nagymértékű lerakódásához.
1996. május 28-án az M7-es autópálya Martonvásár környéki szakaszán a kora délutáni órákban le kellett állítani a forgalmat. Magyarországon ritkán előforduló természeti jelenséggel találkozhattak az éppen arra közlekedők. A viharos lökésekkel kísért északi-északnyugati szél a levegőbe emelte a környék területeiről a honokot. 80–100 km/óra sebességű szél hordta a homokot, a látás lehetetlenné vált, az erős ködhöz hasonlóan nehéz volt a haladás. A homok a gépkocsik motortereibe is bejutva, lerakódva gondokat is okozhatott.
1996-os esztendő májusa és júniusa záporokban, zivatarokban, sőt felhőszakadásokban a szokásosnál gazdagabb volt. Például 1996 májusában a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék néhol – a Pilisben, Baranyában – természeti katasztrófához is vezettek.
1996. június 21-én a késő délutáni órákban Somogy megye északi részén és Zala megyében egy hatalmas zivatarfelhőből felhőszakadásszerű csapadék hullott, a vihar középpontjában nagy, helyenként galambtojásnyi jégdarabok hullottak, megrongálva a tetőket, betörve az autók szélvédőit. A térségben, Magyarországon szerencsére viszonylag ritka jelenség – tornádó – alakult ki. Ennek a pusztító forgószélnek már az épületek sem tudtak ellenállni, ez okozta a Somogy megyei Torvaj térségében a több százmilliós károkat. Ugyanakkor alig néhány tíz kilométerre a vihar központjától csak kisebb – 20-30 km/óra sebességű szeleket mértek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem