1989

Teljes szövegű keresés

1989
Január 18. – A LEMP KB kétfordulós (1988. dec. 22–23., 1989. jan. 17–18.) ülése elfogadja a pluralizmust és elismeri a Szolidaritást.
Február 6. – A jan. 27-i megállapodásnak megfelelően Kiszczak és Wałęsa vezetésével Varsóban megkezdődnek a rendszeres tömegdemonstrációval kísért „kerekasztal-tárgyalások” a kormány és a Szolidaritás között.
Április 5. – A kormány és a Szolidaritás megállapodása a gazdasági, társadalmi és politikai átmenetről.
Április 17. – Hivatalos legalizálásaként a varsói vajdasági bíróság bejegyzi a Szolidaritást.
Április 18. – 1981. nov. után újra találkozik Jaruzelski és Wałęsa.
Április 20. – A Vatikánban találkozik Wałęsa és II. János Pál pápa.
Április 23. – Meghirdetik a Szolidaritás választási programját.
Május 4–5. – A LEMP országos értekezlete elfogadja a kerekasztal-megegyezést, és állást foglal a sztálinizmussal szemben.
Május 10. – Strasbourgban Wałęsa megkapja az Európa Tanács kitüntetését az emberi jogok védelmében kifejtett tevékenységéért.
Május 17. – A „kerekasztal-megegyezésnek” megfelelően Jaruzelski és Józef Glemp prímás ápr. 13-i találkozója után a szejm – elsőként Kelet-Európában – törvényt fogad el a katolikus egyház autonómiájának elismeréséről.
Május 23. – Lengyel-szovjet történészbizottság megállapítása szerint az 1939. aug. 23-i szovjet-német paktum Lengyelország felosztásáról rendelkezett.
Május 29. – A szejm utolsó ülésének „törvényhozási forradalma”, 15 törvényt hagynak jóvá, megszületnek az első privatizációs jogszabályok is.
Június 4. (és 18.) – A kétfordulós limitált többpárti parlamenti választáson a Szolidaritás vereséget mér a LEMP-re: mintegy 11 millió (64,5%) szavazatot szerez a kormánykoalíció 4,5 milliójával (26,4%) szemben.
Június 23. – Megalakul az Állampolgári Parlamenti Klub ellenzéki frakciója.
Július 4–5. – Első ülését tartja a „III. Lengyel Köztársaság” parlamentje.
Július 17. – Lengyelország és a Vatikán felveszi a diplomáciai kapcsolatokat.
Július 28–29. – Jaruzelski helyett a kb-ülés a LEMP új első titkárává Mieczisław Rakowskit választja. Helyette a parlament aug. 2-án Kiszczak tábornokot fogadja el miniszterelnöknek, aki azonban aug. 14-én visszalépni kényszerül.
Augusztus 17. – A szejm egyetlen ellenszavazat ellenében önkritikát gyakorol az 1968-as csehszlovákiai intervencióban való részvétel miatt.
Augusztus 19. – A Szolidaritás és a LEMP 2 egykori „koalíciós” partnerének, az Egyesült Néppártnak (azaz a Parasztpártnak) és a Demokrata Pártnak 17-én született megállapodása értelmében Tadeusz Mazowieckit – a szabad szakszervezetek aktivistáját – jelölik nem kommunista miniszterelnöknek.
Szeptember 12. – Mazowiecki hivatalba lépő nagykoalíciós kormányában a Szolidaritás 11, az Egyesült Néppárt és a LEMP 4–4, a Demokrata Párt 3, a Parasztszolidaritás 1 tárcát kap, 1 miniszter pedig független.
November 8. – Feloszlatja magát a Jaruzelski-féle népfront, a PRON.
December 28. – Év végi ülésén a szejm 11 törvényt fogad el a gazdaság átalakításáról, többek között a külföldi tőkeberuházás szabályozásáról.
December 29. – A szejm az állam nevét Lengyel Köztársaságra változtatja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem