1968

Teljes szövegű keresés

1968
Március 8–9. – A varsói egyetemen a „prágai tavasz” rokonszenvre talál a diákok körében. A demonstrációk más egyetemekre és főiskolákra is átterjednek. A kormány a tüntetésekre „cionisták” elleni kampánnyal reagál.
Április 9–10. – A szejm Spychałskit nevezi ki az államtanács elnökévé. Utóda, mint nemzetvédelmi miniszter, Wojciech Jaruzelski.
Augusztus 20–21. – A Varsói Szerződés csapataival a lengyel csapatok is bevonulnak Csehszlovákiába.
November 11–16. – A LEMP V. kongresszusa Varsóban meghatározza az 1969–70. és 1971–75. évi gazdaságfejlesztési irányelveket, különös tekintettel a munkatermelékenység fokozására és a beruházásokra: előtérbe helyezik a gépgyártás, a kohászat, a vegyipar fejlesztését, valamint a nyersanyagbázis kibővítését. Első titkárrá ismét Władysław Gomułkát választják.
November 16. – M. Moczar belügyminiszter lemond.
November 26. – Az ENSZ közgyűlése Lengyelország javaslatára elfogadja a háborús és emberiség elleni bűnök elévülhetetlenségéről szóló konvenciót.
December 20–22. – A szejm megerősíti a kormányzatban bekövetkezett változásokat. Stefan Jędrzychowskit külügyminiszterré nevezik ki.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem