1956

Teljes szövegű keresés

1956
Március 12. – Meghal Bolesław Bierut. Utóda a LEMP első titkári székében Edward Ochab (márc. 20.). A párt vezetésében pozitív változások történnek, amnesztiát adnak a politikai foglyoknak.
Június 28. – Pozńanban általános sztrájk tör ki, mely nyílt felkelésbe csap át. A kormány a katonaság bevetésével leveri, de engedményekre kényszerül.
Október 19–21. – Összeül a LEMP KB VIII. plénuma, melyen Władisław Gomułkát választják meg első titkárrá. A párt továbbra is a marxizmus-leninizmus eszmei platformján áll, s bejelenti, hogy fejleszteni kell a demokráciát s emelni az életszínvonalat. A plénum szakít a nacionalista elhajlás koncepciójával.
Október 24. – A magyar forradalom kitörése után Lengyelországban számos reformot hoznak („októberi tavasz”): a legtöbb kolhozt megszüntetik, biztosítják a sajtószabadságot, feloszlatják az ifjúkommunista szervezeteket.
Október 28. – Wyszyński bíboros visszatér Varsóba száműzetési helyéről, és újra elfoglalja érseki székét.
Október 29. – Rokosszovszkij lemond a honvédelmi miniszterségről; utóda Marian Śpychałski.
November 18. – A Szovjetunió és a Lengyel Népköztársaság kormánya együttműködési nyilatkozatot ír alá Moszkvában.
December 17. – A Szovjetunió és Lengyelország megköti az ideiglenesen Lengyelországban állomásozó szovjet csapatok jogi helyzetéről szóló egyezményt; ennek értelmében a szovjet csapatokat a lengyel törvényeknek vetik alá.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem