1926

Teljes szövegű keresés

1926
Az év elején – A Skrzyński-kormány a Grabski-program végrehajtásának sikertelensége, a gazdasági nehézségek és a belpolitikai válság miatt benyújtja lemondását. – Megalakul a „nemzeti egyetértés” kormánya, melyben a nemzeti demokraták, a kereszténydemokraták, a Piast Párt, a Lengyel Szocialista Párt és a Nemzeti Munkáspárt vesz részt. – Józef Piłsudski támadásai a kormánnyal szemben. Szembehelyezkedik minden olyan kísérlettel, hogy a parlament gyakoroljon felügyeletet a hadsereg fölött. Befolyását hívei révén is növeli a hadseregben. – A kormány az állandósult támadások miatt lemond.
Május 10. – Megalakul az új kormány Wincenty Witos vezetésével.
Május 12. – Piłsudski katonai államcsínye. A hozzá hű csapatokkal sulejówi rezidenciájából elindul Varsó elfoglalására.
Május 14–15. – A varsói harcok következményeként lemond a kormány.
Május 15. – Słanisław Wojciechowski köztársasági elnök lemond. Piłsudski visszautasítja köztársasági elnökké választását. Maga helyett Ignacy Mościcki professzort javasolja államelnöknek, aki jún. 1-jétől tölti be ezt a tisztséget egészen a III. köztársaság végéig (1933-ban újraválasztják).
Augusztus 2. – Végrehajtják az alkotmány revízióját. Piłsudski és hívei a helyzet „szanálására” tesznek ígéretet (innen a rendszer neve: szanációs rendszer – Sanacja).
Október 2. – Józef Piłsudski miniszterelnök (1928. jún.-ig), hadügyminiszter, a fegyveres erők főfelügyelője. Kiépíti hivatalnoki-katonai diktatúráját, bár a kormányzás parlamenti demokratikus formája megmarad.
Az év folyamán – Megindul a föld nélküli és a szegényparasztok tömeges kivándorlása: számuk 1928-ig eléri a félmilliót. – Gazdasági fellendülés kezdődik. Folytatódik a gdyniai kikötő építése, amely Koppenhága után a második legnagyobb balti-tengeri átrakodó kereskedelmi kikötővé növi ki magát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem