1956

Teljes szövegű keresés

1956
Március 29–30. – A CSKP kb tanácskozása reagál az SZKP XX. kongresszusának eredményeire; a Novotný-féle pártvezetés szembefordul a desztalinizációt követelő erőkkel, és a hruscsovi irányvonal ellenzékeként lép fel.
Április 19–20. – A CSKP kb ismét az SZKP XX. kongresszusának határozatairól tanácskozik; a párt vezetői kitartanak sztálinista irányvonaluk mellett, s megtorló intézkedéseket foganatosítanak a megújulást követelők ellen, ill. szabotálják a perek felülvizsgálatát.
Április 22–29. – A Csehszlovák Írók Szövetsége II. kongresszusán számos résztvevő bírálja a CSKP politikai gyakorlatát, az ideológia uralmát.
Július 31. – A nemzetgyűlés alkotmánytörvényt fogad el a legfőbb szlovákiai hatalmi szervekről (Szlovák Nemzeti Tanács, Megbízottak Testülete). A törvény biztosítja a központi kormány fennhatóságát.
Szeptember 1. – Kassán – a hatóságokkal vívott többéves harc eredményeként – 11 osztályos magyar iskola nyílik.
Október 1. – Csehszlovákiában bevezetik a 46 órás munkahetet.
Október 27. – A Nemzeti Front elnöksége a magyarországi „ellenforradalomról” tárgyal.
November 3. – Zápotocký köztársasági elnök rádióbeszédben figyelmeztet a magyar „ellenforradalom” és az Egyiptom elleni izraeli agresszió veszélyeire.
November 15. – Csehszlovák kormányküldöttség utazik Magyarországra; a Kádár-kormánnyal folytatott tárgyalásokon segítséget ígérnek az MSZMP hatalmának megszilárdításában.
Az év folyamán – Megjelenik Milan Rúfus szlovák költő Až dozrieme (Majd ha megérünk) c. kötete.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem