1941

Teljes szövegű keresés

1941
Január 23. – A protektorátus kormánya kényszermunka-rendeletet ad ki a cseh népesség számára. (A 18–50 év közti férfiak közül 424 ezer fő kerül Németországba kényszermunkára.)
Június 23. – A szlovák kormány csatlakozik Németország Szovjetunió ellen indított támadásához. Közel 50 ezer szlovák katona vesz részt a hadműveletekben.
Július 30. – Az Egyesült Államok elismeri a külföldi csehszlovák kormányt.
Szeptember 9. – A szlovák kormány 198. sz. törvényerejű rendelete, az ún. zsidókódex az egyik legszigorúbb zsidótörvény.
Szeptember 28. – Heydrich, a protektorátus újonnan kinevezett birodalmi protektora rendkívüli állapotot vezet be: a cseh ellenállás vezetői közül 300 főt fognak el, köztük Eliáš tábornokot, a korábbi cseh miniszterelnököt. (1942. jún. 19-én kivégzik.)
Október 16. – Csehországban elkezdődik a zsidók deportálása. A II. világháború idején összesen 77 292 zsidó származású cseh hal meg a náci haláltáborokban.
December 16. – A külföldi csehszlovák kormány bejelenti, hogy minden országgal hadiállapotban lévőnek tekinti magát, amely Nagy-Britannia, a Szovjetunió és az Egyesült Államok ellen harcol. Németországgal és Magyarországgal szemben a hadiállapotot a 2 ország első Csehszlovákia-ellenes katonai fellépése óta beálltnak tekintették.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem