1937

Teljes szövegű keresés

1937
Február 18. – A csehszlovák kormány a kisebbségi kérdés átfogó rendezésének szándékát jelenti be egy nemzetiségi statútum keretei közt. A statútumtervezet kidolgozása elhúzódik, s a kisebbségi kérdés Csehszlovákia elleni külpolitikai nyomás részévé válik.
Június 3. – Vojtech Tuka köztársasági elnöki kegyelemmel szabadul, de továbbra is megfigyelés alatt marad.
Június 23. – Az 1920 óta húzódó kárpátaljai autonómia előkészítő lépéseként törvény születik a kárpátaljai tartományi kormányzó jogi státusáról.
Július 21. – Hodža megalakítja második kormányát.
Szeptember 16. – Meghal Masaryk, a köztársaság első elnöke. – Hodža magántalálkozón tárgyal Henlein szudétanémet pártvezérrel.
Október 17. – Az észak-csehországi Teplice városában a szudétanémet párti K. Franke képviselő konfliktusba kerül a csehszlovák hatóságokkal; a Szudétanémet Párt hisztérikus kampányba kezd.
December 15–18. – A francia-csehszlovák külügyminiszteri megbeszélések Prágában már jelzik Párizs németekkel szembeni engedékenységét.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem