1933

Teljes szövegű keresés

1933
Január 21–22. – L. Kobzinek vezetésével egy fasiszta csoport megpróbál – egy tervezett fasiszta puccs részeként –elfoglalni egy brünni laktanyát.
Február 1. – A csehszlovákiai Német Nemzetiszocialista Munkáspárt képviselője a prágai parlamentben üdvözli Hitler hatalomra kerülését.
Február 16. – Létrehozzák a kisantant állandó tanácsát.
Március 27. – Életbe lép az ún. kartelltörvény, amely jogi védelmet nyújt a termelést, piacot és árakat szabályozó kartelleknek.
Június 6. – A szlovákiai Čierny Balog (Feketebalog) községben 3 halálos áldozatot követelő incidens a rendőrök és a munkanélküliek között. (A munkanélküliek tüntetéseinek éves mérlege 29 haláleset és 101 sérülés.)
Július 10. – A nemzetgyűlés sajtótörvényt fogad el, amely lehetővé teszi a kommunista, fasiszta és irredenta sajtótermékek betiltását.
Augusztus 12–15. – Nyitrán a nagymorva fejedelemre, Pribinára emlékező „millenniumi” ünnepségeket Hlinka és pártja a szlovák autonómia programjának népszerűsítésére használja fel.
Szeptember 16. – A magyar ellenzéki pártok központi napilapját, a Prágai Magyar Hírlapot 3 hónapra betiltják.
Október 2. – Konrad Henlein, a szudétanémet tornaegyletek szövetségének képviselője bejelenti a Sudetendeutsche Heimatsfront megalakulását.
Október 4. – Kormányrendelettel megtiltják a Deutsche Nationalsozialistische Arbeitspartei (csehszlovákiai Német Nemzetiszocialista Munkáspárt) és a Deutsche Nationalpartei (Német Nemzeti Párt) működését.
Október 24. – Megalakul a Legfelső Államvédelmi Tanács.
Október 25. – Életbe lép a politikai pártok tevékenységének betiltásáról hozott törvény.
Az év folyamán – Mélypontján a gazdasági válság: a munkanélküliek száma 920 ezer.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem