1927

Teljes szövegű keresés

1927
Január 15. – A Hlinka-féle Szlovák Néppárt is belép a kormányba. Egyik feltételük a teljhatalmú szlovák miniszteri tárca megszüntetése.
Április 8. – Az újoncok évenkénti számát 70 ezer főben állapítják meg.
Május 13–15. – A kisantant jáchymovi csúcstalálkozóján a tagállamok eredménytelenül próbálják a katonai szövetséget gazdasági társulással kiegészíteni.
Május 27. – Masarykot harmadszor is köztársasági elnökké választják a nemzetgyűlésben. A kommunista ellenjelölt 54 szavazatot kap. A német és a magyar kisebbségi ellenzéki képviselők üres lappal szavaznak.
Május 31. – Az új, szigorított csehszlovák vámtörvények miatt rövid tárgyalási periódusban, 1926-ban elkészített ideiglenes kereskedelmi szerződést rendes kereskedelmi szerződés váltja fel Magyarország és Csehszlovákia között.
Július 14. – A nagymegyerendszer sikertelensége miatt új közigazgatási rendszert vezetnek be (5 tartomány, azokon belül járások).
Az év folyamán – Országos felzúdulást kelt a cseh és szlovák sajtóban a Rothermere-féle magyar revíziós kampány, nyomában ismét rendkívül megromlanak a 2 ország politikai kapcsolatai.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem