1921

Teljes szövegű keresés

1921
Január 20. – Megalakul a Csehszlovákiai Kommunista Ifjúsági Szövetség.
Március 12–15. - Liberecben (Reichenberg) megalakul a Csehszlovákiai Kommunista Párt ideiglenes német szekciója.
Március 30. – Csehszlovákia, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság és Románia közös jegyzékben közlik a magyar kormánnyal, hogy IV. Károly távozását Magyarországról katonai erővel fogják kikényszeríteni. (Károly ápr. 5-én elhagyja Magyarországot.)
Április 15. – Általános sztrájkba lépnek a szlovákiai mezőgazdasági munkások.
Április 23. – Csehszlovákia és Románia szövetségi szerződést köt. A román-jugoszláv szerződéssel (jún. 17.) kiegészült szövetségi rendszer (kisantant) elsődleges célja Magyarország sakkban tartása.
Május 14–15. – A Poale Zion nevű zsidó szociáldemokrata párt baloldala Csehszlovákiai Zsidó Kommunista Pártot hoz létre. – Megalakul a Csehszlovákiai Kommunista Párt. Taglétszáma meghaladja a 200 ezer főt, de ez később, az ún. Gottwald-féle bolsevizáció éveiben (1929–33) 30–40 ezerre csökken.
Június 15. – Prágában megkezdi működését az első játékfilmstúdió.
Augusztus 6. – A nemzetgyűlés törvényt fogad el a gyülekezési szabadság védelméről.
Szeptember 26. – Beneš vezetésével új kormány alakul.
Október 23. – Csehszlovákia 2 szövetségesével közösen részleges mozgósítást rendel el IV. Károly második magyarországi visszatérésével kapcsolatban.
November 6. – Csehszlovák-lengyel szerződés születik; ebben garantálják egymás területi épségét, az egymás iránti semlegességet és a népszavazás elvének elfogadását.
November 26. – A Hlinka-féle Szlovák Néppárt kilép a cseh néppártiakkat közös parlamenti klubból, és ellenzékbe vonul.
December 16. – Aláírják a csehszlovák-osztrák szerződést a határok kölcsönös tiszteletben tartásáról és szavatolásáról.
Az év folyamán – Megjelenik a kommunista értelmiség Proletkult c. lapja. – Bemutatják Leoš Janáček Kát’a Kabanova c. operáját. – Az ipari termelés a gazdasági válság jeleként gyorsan csökken. A válságot 1923-ban sikerül megállítani. – A csehszlovák külügyminiszter 3 ízben folytat (Bruckban, Marienbadban és Brünnben) megbeszélést magyar kollégájával a 2 állam gazdasági, politikai kapcsolatairól és a kisebbségi kérdésről. – Megtartják az első népszámlálást (eredményeit I. az 1920. jún. 6-i adat jegyzetében).

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem