1914

Teljes szövegű keresés

1914
Március 2. – Az osztrák kormány újabb cseh-német tárgyalásokat kezdeményez, de ezúttal sem sikerül megállapodásra jutni a csehországi nemzetiségi viszonyokban.
Március 4. – A cseh nemzeti szocialisták ügyvezető elnökét, Karel Šovihát az osztrák rendőrséggel való együttműködéssel vádolja meg a Národni listy prágai napilap. A perben bebizonyosodik Šviha rendőrségi kapcsolata, s csak évekkel később derül ki, hogy valójában Ferenc Ferdinánd trónörökössel állt bizalmas, de nem ügynöki kapcsolatban.
Március 9. – Meghal Pavol Mudroň SZNP-elnök; utódja Matúš Dula.
Március 11. – Juriga és Skyčák szlovák képviselők kormánypárti nyilatkozatai nyomán a Parlamenti Nemzetiségi Klub román tagjai kivonulnak a budapesti Parlament ülésterméből.
Március 16. – A cseh képviselők obstrukciója miatt Ferenc József bizonytalan időre elnapolja a bécsi birodalmi gyűlés munkáját (csak 1917-ben újítják fel).
Április 5. – Prágában a cseh pártok képviselői nyilatkozatban ítélik el a magyarországi szlovákok és románok nemzeti elnyomását.
Május 25. – Budapesten cseh és szlovák politikusok tárgyalásokat folytatnak a cseh-szlovák együttműködés elmélyítéséről.
Május 26. – Budapesten vezető szlovák politikusok értekeznek M. Dula SZNP-elnök vezetésével. Jelen van Emanuel Lehocký, a szlovák szociáldemokraták képviselője is. Új, gyakorlati program kidolgozásáról döntenek, ami a korábban meghatározó konzervatív turócszentmártoni csoport visszaszorulását jelzi. Határoznak a szlovák politikai mozgalmak közös szervezetének, a Szlovák Nemzeti Tanácsnak a felállításáról is (de erre csak 1918-ban kerül sor).
Május vége – Karel Kramář tervezetet juttat el az orosz kormányhoz az egyesült Szláv Birodalom kiterjedéséről, alkotmányáról.
Július 31. – Ausztria-Magyarország elrendeli a teljes mozgósítást. Egy-két újságcikktől eltekintve a háború kitörését követő első hetekben sem a cseh, sem a szlovák területeken semmilyen ellenállás nem mutatkozik, sőt aug. folyamán több cseh és szlovák párt, ill. vezető politikus lojalitási nyilatkozatot tesz közzé.
Augusztus 1. – Franciaországban az ott élő csehekből megalakul a Nazdar nevű önkéntes katonai csoport, mely a francia idegenlégió századaként vesz részt a világháborúban.
Augusztus 5. –166 csehországi járás képviseletében a császárhoz címzett lojalitási feliratot adnak át a prágai helytartóságon. Az SZNP vezetése is lojalitási nyilatkozatot ad közre, bejelentve, hogy a háború tartamára a párt felfüggeszti tevékenységét.
Augusztus 16. – M. Dula, az SZNP elnöke levélben tiltakozik Tisza István miniszterelnöknél ellenzéki szlovák politikusok megfigyeltetése és internálása miatt.
Augusztus 20. – Az orosz hadsereg önálló alakulataként megalakul a Cseh Druzsina nevű katonai szervezet. Dec. 17-e után a cseh és szlovák hadifoglyok is tagjai lehetnek.
Szeptember 2. – Chicagóban megalakul az amerikai csehek központi szervezete, a Cseh Nemzeti Szövetség.
Szeptember 4. – Letartóztatják J. Klofáč cseh nemzeti szocialista képviselőt s több cseh politikust, újságírót.
Szeptember 12–26. – Masaryk hollandiai utazása során kapcsolatot teremt angliai politikusokkal.
Szeptember 15. – Szazonov orosz külügyminiszter fogadja az oroszországi csehek küldöttségét, s kormánya támogatásáról biztosítja a csehek Monarchia-ellenes küzdelmét. A küldöttséget 2 nap múlva Miklós cár is fogadja.
Szeptember 16. – Az orosz hadsereg főparancsnoksága a Habsburg Monarchia nemzeteihez intézett többnyelvű felhívásában az elnyomott nemzetek felszabadítását ígéri.
Október 14–29. – Masaryk második hollandiai útján találkozik R. W. Seton-Watsonnal, aki az angol külügyminisztérium részére memorandumot készít Masaryk cseh államalapítási elképzeléseiről.
Október 29. – Frigyes főherceg, a közös osztrák-magyar hadsereg főparancsnoka katonai közigazgatás bevezetését kéri a császártól. Kérését dec. 5-én megismétli, de a császár nem teljesíti.
November 23. – Monarchia-ellenes röplapok terjesztéséért Ostravában halálra ítélik S. Kratochvil přerovi lakost, majd dec.-ben további 2 cseh polgárt. 1915-ben hasonló váddal 18 csehországi lakost ítélnek halálra, amit a Monarchia-ellenes külföldi propaganda igyekszik több tízezer ember életére törő cseh-ellenes bosszúhadjáratnak beállítani.
December eleje – Masaryk megismerteti Eduard Benešsel, későbbi legközvetlenebb munkatársával a külföldi cseh ellenállás akciótervét, ezzel megteremtve a csehországi Monarchia-ellenes csoport (Cseh maffia) és a külföldi cseh akció közös programjának alapját.
December 18. – Masaryk Olga leányával gyógyüdülés ürügyén Olaszországba utazik, és Rómában elkezdi emigrációs politikai tevékenységét.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem